2017-02-27 373 瀏覽
上個星期 同屋企人提早慶祝食團年飯不過我地因為唔想再只係食酒樓個d乳豬魚翅晚宴所以就打算去D特別D既餐廳到食個團年飯!咁岩前幾日 上網見到好多media 都有報道呢間龍麵館特別就特別在 好多新興同埋有創意既小菜食所以就訂左呢一間餐廳作為我同屋企今年既團年飯啦!然後當日入到去 其實都已經7-8成滿座 感覺都幾熱鬧食完之後 令我最深刻既係 一道菜名叫「龍騰撈起」就咁聽個名 都已經覺得佢有幾霸氣上一輩既屋企人同親戚聽到呢D名都會好鐘意!! 除左個名有氣勢之外, 裡面既食材都相當有氣勢食材方面,佢係由炸芋絲,沙田柚肉,子薑,甘筍同青瓜,仲有我最愛既三文魚而成,仲有龍蝦肉添!睇到都覺得好吸引,因為成件事好COLOURFUL 其實當時我見到裡面有三文魚既時候 真係覺得好意外因為通常中式菜都唔會有呢D刺生/ 日式既食材係裡面加上,佢個PRESENTATION都好靚,除左碟上既食材放得好整齊之外,碟下面仲會舖上一個金光閃閃既枱紙霸氣十足! 我見到D屋企人都睇得同食得好開心味道方面, 因為加左三文魚同龍蝦肉,令到成碟野都整變得好食!多種配料仲令口感好豐富呀!另外 仲有一個叫做「包羅萬有」其實菜名亦都講得
上個星期 同屋企人提早慶祝食團年飯

不過我地因為唔想再只係食酒樓個d乳豬魚翅晚宴

所以就打算去D特別D既餐廳到食個團年飯!

咁岩前幾日 上網見到好多media 都有報道呢間龍麵館

特別就特別在 好多新興同埋有創意既小菜食

所以就訂左呢一間餐廳作為我同屋企今年既團年飯啦!
然後當日入到去 其實都已經7-8成滿座 感覺都幾熱鬧

食完之後 令我最深刻既係 一道菜名叫「龍騰撈起」

就咁聽個名 都已經覺得佢有幾霸氣

上一輩既屋企人同親戚聽到呢D名都會好鐘意!!

除左個名有氣勢之外, 裡面既食材都相當有氣勢

睇到都覺得好吸引,因為成件事好COLOURFUL

其實當時我見到裡面有三文魚既時候 真係覺得好意外

因為通常中式菜都唔會有呢D刺生/ 日式既食材係裡面

碟下面仲會舖上一個金光閃閃既枱紙

霸氣十足! 我見到D屋企人都睇得同食得好開心

多種配料仲令口感好豐富呀!
另外 仲有一個叫做「包羅萬有」

其實菜名亦都講得好清楚 一個包裡面有好多材料!

用手撕開包之後,打開真係好多材料係裡面

驟眼睇 已經見到 瑤柱、鵪鶉蛋、仲有鮑魚!!!

果然係包羅萬有

不過呢個真係要2-3人SHARE黎食 正如我頭先所講 包裡面真係有好多料

如果靜係食呢個 一定會好濟 食唔到其他好野
最後一個 我地有叫到既新年菜就叫做「大展拳腳」

我阿婆聽到呢個名 都未食既時間 已經好開心

佢覺得真係好有綽頭 同心思^^

呢一個其實我覺得個味道都幾特別 第一次食呢D味道既菜飯

問一問服務員才知道原來 係真真正正既中西FUSION

因為元蹄原來用左本地手工啤酒煮24小時而成,  所以食落去會FEEL到元蹄帶少少麥味同好淋!
2017-01-20