2016-09-27
愛群係老字號,但可惜風光不再。以前提起愛群,即係諗到抵食夾大件,今日再去,應該係最後一次。。。可能因為新裝修新門面,扒餐既價錢貴左10蚊左右,而今次想淡味少少,所以都係揀個最平既肉眼算,朋友食牛仔骨。肉眼比其他部位較軟身,肉質嫩腍,無咁重牛味。而我只要3成熟,鐵板上,黑椒汁,紅湯。以前羅宋湯味道香濃之餘好足料,但今次呢個十分稀,無左濃湯既感覺,而且好少雜菜,個湯偏酸了唔知係多單多到做唔切定係廚房無人,塊扒一上我就知中伏3成加鐵板,出到黎變5成我都接受到,可能你鐵板好熱,但我呢塊起碼7成。。。問waiter有無拎錯第2個嗰份俾我。一個字"無"就走開左,問都唔問下有咩問題-.-"算,照食,黑椒汁較正常,扒就真係熟過頭,外層已經過熟有點韌,影響左嫩既質感。而且比較薄身細塊,無乜肉汁。原來諗住黎滿足自己回憶下,點知。。。朋友對食無乜要求既都頂唔順。。。