話說收工同朋友食宵夜都差唔多夜晚10點9。諗住是但食碗麵算。行到士丹利街見到遠處有爐火聲,見到好有舊式大排檔feel就9秒9衝過去。行到店前見到有蔡瀾先生個名,心諗名食家都提字的食店?應該幾貴?睇下餐牌先,睇完又價錢合理呀?都係平均幾十蚊。咁就坐低啦!問題就開始黎了,個樓面姐姐話原來果度收11點。我坐低時已經10點58分。心諗咁唔好阻人收工啦,諗住走時個樓面姐姐又有d唔耐煩咁講:食個飯要幾耐者?咁我又的確食野快的。咁我就同朋友講叫d炒粉麵飯咁啦?因為大家收工都累了唔想再周圍搵。咁我就問果2個樓面姐姐有咩炒粉麵飯,佢地不停跑黎跑去執野,因為要趕收工?但個餐牌真係無見到有咩炒粉麵飯只有小菜。跟住個姐姐就好大聲咁話無河粉呀!下?我好似無叫牛河啊?咁就算無河粉咁有咩呢?佢就講左3種炒飯,最終我叫左生炒牛飯同滑蛋蝦仁炒飯,朋友想食生炒骨,所以我叫左碟。最快黎(大概5分鐘)係生炒骨。送菜姐姐係最有禮貌的,問我地要唔要白飯,我話我點左炒飯了。第一口生炒骨聞到都覺得酸,係酸到好似飲醋時呼吸唔到果種感覺。而朋友食左2舊都覺得好似朝早已經整定係度咁。再黎滑蛋蝦仁炒飯,嘩!!咸到一個點!不過真係好餓,我只好
再黎滑蛋蝦仁炒飯,嘩!!咸到一個點!不過真係好餓,我只好飲多2啖水。
最後的生炒牛飯好dd,但都係偏咸。而且2碟炒飯明顯都係炒到d飯一舊舊。
我心只想快d食完快d走。最後所有野只食左一半。一黎真係唔想阻人收工,二係周圍好熱好多小強。😵😵
講真,坐得大排檔我預左無招呼無冷氣無乜 衛生可言,但如果連食物質量都不算合格,咁我做咩要虐待自己同朋友30度天氣坐街邊呢??😞😞
2017-07-22