2016-05-26 955 瀏覽
上幾篇文去完深水埗食腸粉買糕點, 再去長沙灣新華食蛋撻之王, 今篇就去石峽尾南豐食早餐.石峽尾 --- 細細個就去蕩的其中一個點, 大家通常都知品香樓, 係, 我都有去, 因為鋪大人流快易搵位, 但其實有時都會去南豐, 舊到不得了, 但阿姐好街坊令你有一份熟悉感.  手機中找深水埗的相片時,  發現我新正頭原來初五去食早餐時影了相, 順手寫埋它吧!出石峽尾地鐵行幾分鐘上到南山村平台就會見到一些在現今社區好少見的小書店: 還有售賣幾蚊一支筆、十元八塊的貼紙及有好多古靈精怪飾品小玩意掛門口; 另一邊會見到有賣幾蚊一包仔的零食攤及有掛滿各式玩具的書報攤、朝早魷魚檔未開, 行入少少有改衣檔口, (這一切一切...別怪我大驚小怪, 都屬於買少見少, 去大型屋苑行一轉~ 以上的'一樣都不會有'!!!)  去到在攤檔逛幾分鐘是很自然的事, 之後便去南豐看看有沒有位吃個早餐, 都是很寫意的一個假期早上. 今日去到, 睇睇有咩食先~早餐B, 炒蛋沙爹牛麵熱鴛鴦; Honey未肚餓亦無'茶癮', 平時甜嘢全免慣例帶清水出街, 這裡不是閙市餐店沒最低消費設定亦沒規定要叫餐, 所以淨食一客吞拿魚三文治.  阿

今日去到, 睇睇有咩食先~
早餐B, 炒蛋沙爹牛麵熱鴛鴦; Honey未肚餓亦無'茶癮', 平時甜嘢全免慣例帶清水出街, 這裡不是閙市餐店沒最低消費設定亦沒規定要叫餐, 所以淨食一客吞拿魚三文治.  阿姐好體貼, 見你無叫嘢飲自動波俾一杯熱茶一杯暖水, 我估佢地做舊區同屋村有啲客人係想慳十元八塊, 呢啲唔關環唔環保/定成本問題供唔供應水的事, 係一份體貼!  我哋會飲, 唔會將人家的和暖水'老奉'拿來洗刀叉, 唔該阿姐!
吞拿魚治$14元, 做足本份.
腿絲炒蛋算交足功課, 滑嘟嘟~  沙爹牛麵普普通通, 汁醬唔夠味, 但個早餐只是$29元, 平時食慣好嘢幫趁Mr Tang那一碗超水準沙牛丁麵單買都要$38元所以無得比較.  呢個$29元的麵餐算拉上補下食得入口, 杯茶有得幾十年茶記功力唔會太差, 入得口, 所以$29元長做長有在南山村屹立不倒, 希望大家多啲返去幫趁好讓它夠皮維生, 當大家想去的時候它永遠在候駕光臨不會輕易被時代巨輪打倒!
去幫趁要明白這類餐廳裝修當然殘殘舊舊的, 但有位的話...卡位圓枱任坐, 唔會'被安排'坐呢張唔坐得嗰張咁, 而有好幾枱的阿叔食晒嘢都在嘆報紙睇電視同樓面吹吓水hea吓, 在外面車水馬龍的店實屬奇景, 阿叔阿姐正常面口唔會X面, 但其實你撩佢佢哋會同你"打牙較", 街坊生意就係有一份內斂的熱情.   好多人畢咗業都會時不時返南山村去南豐去品香樓就係咁~
  We'll be BACK!!
2016-02-12
1 分鐘 (堂食)
$29 (早餐)