2016-01-02 9000 瀏覽
15年快結束, 買到小南國6折團購, 趕快和家人在限期日去食好嘢, 1星期前已打電話訂枱, 幸好只是俾我預期既時間後15分鐘先有枱.  兩老準時7:45pm到達, 但接待處有些混亂, 起初找不到我的訂位, 擾攘了10分鐘才弄清楚安排房內位置給我們.  姍姍來遲既我見大廳已爆滿, 房內有數枱客人, 旁邊還有落地玻璃窗遠望維港景色都不錯, 只是一進房我便聞到有煙味, 但當作是冷氣槽的氣味吧.  趕快和家人落單, 今次有團購可以食多啲, 5人共10款食品.     可能已一段時間無光顧, 有些菜式演變了, 味道質素也不如以往.糖醋小排骨 - 肉質比以往既鞋, 記得以往是放在香葉兜上賣相精緻, 但現在卻只放上碟醉雞 - 酒香依舊, 肉質一般醬鴨 - 第一次食, 甜蜜醬汁包著鴨肉, 上枱還熱, 佐飯一流生煎包 - 不及以往, 沒有爆汁, 包底不脆, 肉餡也不夠熱小籠包 - 湯汁夠, 皮薄, 夠熱百葉小塘菜 - 菜面上有少量刨絲金華火腿, 頗甘香雲吞雞鍋 - 演變了, 由小唐菜改為雲耳, 由大大隻菜肉雲吞改為細細粒豬肉雲吞, 雖然湯底依舊雞湯, 但我還是喜歡多菜少肉既菜肉雲吞.海蔘炒粗麵 - 即

醉雞 - 酒香依舊, 肉質一般
小籠包 - 湯汁夠, 皮薄, 夠熱
百葉小塘菜 - 菜面上有少量刨絲金華火腿, 頗甘香
海蔘炒粗麵 - 即是上海炒粗加海蔘代替肉絲, 很夠味, 顏色夠深, 不錯
酒釀丸子 - 酒釀香, 丸子也煙韌
豆沙鍋餅 - 熱辣辣上枱, 餅皮香脆, 豆沙不太甜

不過食到一半,家人都嗅到有陣強烈煙味,影響我們食慾,家人去洗手間後順便過隔離房望望,發現有客人食煙,告知一位女侍應,但仍不斷傳來煙味
,我們再向另一位男侍應投訴,只話會跟進。我們唯有快快食完離開避免吸二手煙,離開餐廳後發現衣服,頭髮及手都沾了煙味,好像以往去完卡拉ok房般,很難頂

題外話/補充資料: 香港食肆不是全面禁煙嗎? 為何這一間中上級食府居然違法容讓客人食煙?? 一家人去食飯最希望坐得舒服食得開懷, 不論食物質素及價錢如何, 但係餐廳容讓客人食煙真是太過份, 這不是大排檔呢, 是小南國. 下次我們都不想再光顧.
2015-12-30
10 分鐘 (堂食)
  • 醬鴨
  • 海蔘炒粗麵