2019-06-29 2168 瀏覽
又到月尾啦😍出左糧要食好野慰勞自己。 今晚Happy Friday 又同男朋友黎尖沙咀山景閣酒店自助餐。 鍾意依間酒店既生蠔同長腳蟹,而且佢既熟食甜品都唔錯。-自助餐六點半開始,我們大約19:00到。職員有禮貌地安排,餐廳今晚full house ,但環境座位又唔會有逼狹感。食物refill 都算有效率,食客排隊拎食物都有跌序。-冷盤方面:先黎一round 刺身壽司, 款式有三文魚、油甘魚、希靈魚,色澤新鮮魚味濃-😍再來就是最愛的海鮮。海鮮款色相對刺身多,有生蠔、海蝦、長腳蟹、青口。 放在冰盤上,賣相好新鮮。 生蠔我地每人各自吃了一打! 生蠔相當肥美,質感creamy ! 海水味不重,味道相對清甜。 每次食buffet 都好享受拆長腳蟹!蟹肉鮮甜帶海水咸香,同樣食了好幾round 。靚青口絕不比生蠔遜色,質感又嫩又鮮味,食完唔痴牙😂-沙律🥗及水果亦相當不錯。有大粒又多汁鮮紅車厘茄、雜果沙律、當造西瓜🍉、蜜瓜、菠蘿🍍等等。-熱盤方面有惹味咖喱煮青蠔、嫩滑豉汁蒸海鱸魚、香脆炸蟹鉗、即煎雞扒、日式和牛西冷、嫩滑海南雞、螺片西蘭花🥦、蝦仁翠肉瓜等等,食材新鮮而且refill 得快。 湯品有冬瓜
冷盤方面:

靚青口絕不比生蠔遜色,質感又嫩又鮮味,食完唔痴牙😂
熱盤方面

有惹味咖喱煮青蠔、嫩滑豉汁蒸海鱸魚、香脆炸蟹鉗、即煎雞扒、日式和牛西冷、嫩滑海南雞、螺片西蘭花🥦、蝦仁翠肉瓜等等,食材新鮮而且refill 得快。 湯品有冬瓜清補涼煲豬踭及火腿粟米忌廉湯。

而每位食客都會特別地送上海鮮酥皮。 新鮮熱辣出爐,夠哂酥香。
甜品方面

甜品選擇都有多款,例如有深受小朋友歡迎的朱古力噴泉、芝士蛋糕、清香宮廷桂花桂、爽甜蒸南瓜果等等;還有特備節目: 即席製作火焰雪山
自助餐雪糕係dreyers , 有朱古力、開心果味及芒果味。
性價比高的一間自助餐