2017-06-29
今晚同旗袍撐檯腳,諗住去尖沙咀食吓好耐冇食嗰間西餐,點知原來已經轉咗手,變咗食蠔。都好,好耐冇食過蠔,星期日晚當然要豪吓。坐扶手電梯上完一層再坐另一部電梯先到餐廳,咦裝修格局同之前一樣樣㗎喎,好親切呢度主打新鮮生蠔,分別有來自美國、紐西蘭、南非、西班牙、法國、愛爾蘭,仲有是日推介。每位客人只要order兩杯酒,就可以用6折order生蠔,不過我唔飲酒,對唔住喇,唯有原價食生蠔啦。旗袍叫咗隻酒,2015嘅Cornerstone Sauvignon Blanc,不過我唔知係乜,所以唔寫佢哋喇Yellow stone ($106)嚟得蠔吧點可以唔食蠔呢?先食2隻來自紐西蘭嘅先,算好大隻而且肉厚,口感爽脆,海水味較淡,味道清甜La Boite A Bijoux ($118)個名真係好浪漫,叫做法國紅寶石!體積比Yellow stone仲要大,口感超爽滑creamy,先有激濃厚嘅海水鹹味,接住就係一陣鮮甜嘅蠔味,after taste長達幾分鐘,食完一開口講野真係蠔氣逼人!Ostra Regal ($116)最後試一隻愛爾蘭法國混血兒,呢種蠔苗喺愛爾蘭出世並住大概年半左右,之後就會移民去法國再住
Yellow stone ($106)
La Boite A Bijoux ($118)
Ostra Regal ($116)
最後試一隻愛爾蘭法國混血兒,呢種蠔苗喺愛爾蘭出世並住大概年半左右,之後就會移民去法國再住半年,所以帶有兩地嘅風情。旗袍問我覺得呢隻蠔點,唔,呢種蠔有種好複雜嘅味道,正正就係頭先嗰兩種蠔嘅中間,即係徘徊在似濃烈又甘甜之間囉!我自己最愛呢種~
Chic's Burrata Caprese Salad ($108)
係我最愛嘅Mozzarella Cheese呀!圓咕碌成個太空館咁好可愛!芝士質感軟身滑溜,芝味淡淡唔會太濃,旁邊啲番茄仔色彩繽紛,又有綠色嘅醬汁點綴一吓,好似一個花園咁!
Oyster Vichyssoise ($88)
松露大蔥鮮蠔湯,中間係一堆用松露打出嚟嘅泡,賣相一流,蠔味鮮香濃郁,口感creamy細滑
Creamy Mussels ($138)
忌廉白酒煮青口,簡單又好味嘅一道菜!最吸引嘅唔係青口唔係忌廉,而係一片片嘅厚切蒜!青口肉厚肥美,有嚼勁又嫩滑,汁夠晒濃厚,如果麵包可以refill,咁一定要點晒啲汁嚟食喇!
Tiger Prawns Rigatoni in Pink Sauce ($168)
香煎虎蝦長通粉配番茄忌廉汁,雖然所用上的虎蝦唔係平時食開嗰啲咁大隻,不過份量充足,仲非常新鮮彈牙;長通粉口感煙韌唔膩,掛汁能力極高,鮮茄汁黏稠度適中,徘徊在似酸又甜之間,非常美味
Chic's Pork Chop Melts ($238)
松露芝士厚切豬鞍,其實都已經飽飽哋,不過呢個咁厚嘅豬鞍實在非常吸引!外層有少少焦香,上面嗰層松露醬同豬鞍就好似Winnie the Pooh同Piglet咁襯,就算係煎到全熟,都非常易切,一啲都唔鞋,肉味濃郁;除此之外仲有牛肝菌汁伴碟,集我最愛嘅味道於一碟,雖然都飽,但最後我都堅持要食晒!
Apple crumble ($98)
一向我都麻麻食蘋果,但店員大力推介,而且睇相都覺得幾吸引,所以不論幾飽都好,都叫一個試試!外面嗰啲apple crumble,大部分都係用個大碗承載,冇乜特別吖。但呢個實在好靚,好似一堆泥咁,要自己掘啲寶藏出嚟咁,創意十足。肉桂味勁香,蘋果酸甜度啱啱好,連埋牛油餅碎一齊食口感非常豐富,嫌未夠刺激嘅,撈埋旁邊嘅自家製軟滑雪糕一齊食,仲正啊!
Faux Champagne ($68)
有提子、菠蘿汁及ginger ale,非常透心涼,但菠蘿汁味道太濃,蓋過咗提子味,所以當你係菠蘿汁mocktail咁飲先啱喇
Cuddles on Beach ($68)
食到咁上吓,要叫多杯飲品飲飲,就試吓呢個咁浪漫嘅飲品啦!呢個主要材料有紅莓、西柚、桃及ginger ale,味道徘徊在似酸又甜之間,食到飽飽哋消吓滯都不錯!
餐廳座位唔算多,而且會愈夜愈黑,每張檯上面都有一個燭台,幾有情調,而且食物差不多碟碟都好味,想靜靜哋傾計食餐好味嘅飯,呢度絕對係一個唔錯嘅選擇!