2018-08-21
話說兩年前入過嚟食,唔記得食咗乜,只記得係「唔好食」,「落錯單」,同「服務差」。當時已經將呢間嘢blacklist咗。琴晚見到佢隔離開咗間「恆河咖哩屋」(試業中),又想食咖哩,就入咗去試吓啦。點知入到去,先知兩間嘢係一齊的,已感中伏。不過,即管試試啦。裝修ok 嘅。同兩年前一樣。有溫暖家庭feel,又幾細心有掛鉤响牆上俾客人掛褸掛袋咁。不過張布sofa啲布好污糟,有好多漬。唉,心諗:食完即走,算啦。叫咗個晚餐set: 羊肉咖哩(叫咗大辣),跟印度餅。包餐湯(叫咗白湯)嘢飮(叫咗凍鴛鴦)。再另外叫咗一客samosa (印度咖哩角)。**我張抬隔離就係印度哥哥整餅的地方。這個容後再談。**眼鏡高瘦男侍應哥哥先來俾碗白湯我。首先,碗西湯竟然用大排擋白色膠飯碗嚟裝,已覺非常之唔professional。試諗吓如果你食spaghetti 但係用雲吞麵膠碗.... 算罷。飲啦。噢,凍的。唔好味唔緊要。但係「唔好味」加「唔熱」就真係唔得。舉手叫侍應,冇人嘅。只見到洗碗姐姐坐响度玩手機。唯有起身自己搵侍應。「唔該,可唔可以幫我熱番個湯呀?」「你等等啦。」坐番低。好快嚟咗個samosa, 連薄荷醬。呢個
不過,即管試試啦。
**我張抬隔離就係印度哥哥整餅的地方。這個容後再談。**
算罷。飲啦。噢,凍的。
「唔該,可唔可以幫我熱番個湯呀?」
「你等等啦。」
坐番低。好快嚟咗個samosa, 連薄荷醬。呢個幾好味, 不過個皮好厚。如果咖哩味重啲,個餡多啲就好啦。
杯凍鴛鴦都上枱啦。冇鴛鴦味的。似凍奶茶多啲。
之後個咖哩羊都嚟埋啦。
呢個時候,我碗湯都未翻熱番。個印度哥亦未有出現整餅俾我。我已經feel到唔對路。
就快食完個samosa,碗湯返嚟啦!噢no, 點解係加咗水嘅?又唔熱,根本冇幫我加熱返!此時心中有點火,唔飲啦!
我已經冇心機叫佢地跟跟個印度餅,我齋食個咖哩。真心好味喎!係啲羊肉有啲嚡。我本人喜歡辣,佢又真係夠辣的!這個可以一讚。
我食咗九成咖哩,個印度哥哥先慢慢响後台行出嚟整餅。我繼續食埋啲咖哩。之後行去收銀處。
「你可以叫師傅唔洗整個餅啦。」
「噢!唔好意思呀!幫你做返外賣吖。」(此刻我feel到佢有「唔好意思」之意,即係佢都知衰啦)。
「唔洗啦。」
「咁我俾個折你啦。」
我冇答佢。
張單由$115 變成$105。
對有冇折我完全「零感覺」。但係呢餐晚飯我食完覺得好嬲。打咗成個禮拜工,想食餐飯啫⋯
我唔會再去呢間嘢。
《完》