廟街附近多好嘢食就係人都知 但今次呢個美人鍋都幾有驚喜😛 晚市時間book咗唔使等位 裝修幾雅緻 有啲中式屏風同燈籠 卡位都相當闊落 隔離枱都有人係嚟慶祝生日🤓朋友話之前試過酸菜白肉鍋 幾好味 但舖名叫阿里山台式美人鍋喎 無理由唔試下個桃膠美人鍋啦🤣 落完單好快就到 上個湯嘅姨姨好熱情咁介紹話煲湯煲咗好耐好靚 叫我哋飲多兩碗😳 點知上配料個叔叔又叫我哋唔好係咁飲 飽哂就無位食餸😂 各有各道理啦 但個湯真係幾正 所以最多我聽咗姨姨講 係咁飲又食咗好多桃膠🙊👻 其實全程啲叔叔姨姨都服務得好好好 好留意我哋嘅需要 又讚我哋靚仔靚女😏 好友善😳個湯底真係超足料除咗桃膠整個仲有成隻烏雞 淮山 枸杞 紅棗 煮出嚟嘅湯感覺係超多骨膠原😂😂😂 即係嗰種有少少黏黏張張咁嘅質地 但絕對唔係黐立立 唔怪得知叫美人鍋🥰 同埋我好肯定佢真係煲咗好耐 因為誇張啲講句 連啲紅棗都差唔多入口即溶餸我地就揀咗羊仔肩捲肉 同兩款特別啲嘅丸 - 鵝肝墨魚丸同芝士牛肉丸😛 羊肉好有味(好羶?) 啱晒我🤤 我以為兩款都係會食到一大粒鵝肝或者芝士係入邊 點知原來唔係 係你會食到個味多過見到中間有一大粒餡🧐 鵝肝墨魚丸啲後勁幾勁

桃膠美人鍋

餸我地就揀咗羊仔肩捲肉 同兩款特別啲嘅丸 - 鵝肝墨魚丸同芝士牛肉丸😛 羊肉好有味(好羶?) 啱晒我🤤 我以為兩款都係會食到一大粒鵝肝或者芝士係入邊 點知原來唔係 係你會食到個味多過見到中間有一大粒餡🧐 鵝肝墨魚丸啲後勁幾勁 食完真係feel到有鵝肝味係口腔 芝士牛肉丸呢就冇咁濃味😆 但都好食 同埋兩款丸都係手打 一食就食到個口感唔一樣 墨魚丸仲食到一粒粒墨魚粒嘅口感添😚

其他餸我哋都係叫咗啲普通打邊爐會食到嘅嘢 正常發揮😛

食咗陣我哋又食埋啲烏雞 又係煲得非常之稔 用筷子輕輕一挑就可以撕開 仲keep到啲肉幾滑 超級好味👍🏻👍🏻👍🏻

埋單700多少少 食完之後反省咗 其實我哋唔應該叫咁多餸 因為本身個鍋底已經勁足料 眼闊肚窄咗🤯 我哋仲叫咗一jar酸梅湯 飲咁多湯加飲品 都已經頂住晒個胃 最後食到勁飽 不過餐廳有送飯後果 (番石榴) 又稍為清一清喉嚨🤣

桃膠美人鍋