2024-09-25
因為大肚,最近我好想食麻辣雞煲,我個老公就帶我嚟呢間觀塘嘅米走雞,為咗滿足我同BB嘅胃口,我老公梗係叫佢哋嘅火焰麻辣雞煲,佢哋嘅招牌菜。上菜個陣,店員會加少少酒點火,正如其名「火焰麻辣雞煲」😆 雞肉經過醃製後,變得鮮嫩多汁,配上佢地特製嘅麻辣調料,食咗每一口都好爽辣,但唔會辣到好辛苦個種,食到我真係好滿足,肚裡邊個BB都感覺都係裏邊跳舞😂 鍾意食麻辣嘅你,一定要試試!我哋仲叫咗「西班牙黑豚肉」同埋「沙白蜆」。佢哋卑嘅西班牙黑豚肉嘅份量好有誠意,肉質紅潤,肥瘦適中,雪花狀紋理,食落去口感肉嫩但唔難咬,好食!沙白蜆份量也很多,我大肚唔想食,所以我老公自己一個人食曬😂 我老公話個個蜆嘅肉都好大下,好新鮮好鮮甜,而且處理到好乾淨,唔會食到沙。仲有那個【蒜拍青瓜】,我自己一個人食曬😆因為真係會食唔停嘅,一口接住一口食。個青瓜醃咗食到好爽口,酸酸辣辣咁,仲帶D蒜味,但係要小心,唔好食到辣椒籽,好辣😂我就係唔小心食到。今次真係食到我同我老公都好滿足,食到好飽。