2017-12-27
原本打算與家人慶祝生日,因星級酒店都試過了,於是找間評語算幾好嘅景觀餐廳慶祝。門口放著一堆‘best restaurant of the year’ 之類的,點知係中伏嘅開始...首先景觀有5分,非常開揚。至於食物,就算沒有食物中毒,也只得3分。服務也一般,當日有幾個年輕人交換聖誕禮物,有兩個waiter竟然玩埋一份,非常大聲喧嘩,令在場人士側目。Brunch 過後數小時內就開始肚痛,但未算嚴重。第二日全家開始不同程度嘅痾嘔,我係發高燒,燒至近39度,生日嘅不停痾嘔、不單生日當天無法起床,更痾了足足一星期。慶祝生日導致全家食物中毒,甚至聖誕都只能食粥渡過,令我異常內疚,家人亦不停責怪我,相信呢個係我此生最差又最難忘嘅一餐!喺度同大家分享就係唔希望有其他人中招,奉勸book咗呢間野嘅要三思,盡量唔好食生蠔!!!