2021-12-19
今日同朋友喺MOKO行完街,dinner 去咗食壽司,但其實今日天氣開始涼涼哋,食到半飽嘅時候突然想食D好暖胃嘅嘢~ 😬有咩暖胃得過食辣嘢呢~😈 朋友念念不忘《念川居》嘅🔥辣辣”水煮厚切牛脷”,喺冇訂枱嘅情況下,我哋留返半個胃急急腳去Walk in碰吓運氣去到《念川居》門口,見到裏面座無虛席,😩😩 正以為要失望而回😮💨~點知……原來仲有last一張枱 💃🏻未坐定就即刻order ”水煮厚切牛脷”🐮👅 大、中、小辣,任君選擇(不過,因為我其實係唔食得辣嘅,所以朋友就我叫咗小辣)等緊我哋嘅order期間,已經聞到隔離檯傳來陣陣麻辣香🤤,唔使等好耐就到我哋上菜,大大碟嘅”水煮厚切牛脷”🐮👅 上枱時仲見到D紅油滾滾吓 ♨️♨️(因為有呢層油,下面嘅牛脷同配菜好保溫)我朋友係呢道菜嘅捧場客,佢可能已經食過不下十次,佢話十次食九次都滿意. 除咗對上一次D牛脷係薄切之外~🤪,佢即時同咗經理反映. 好在今次嘅牛脷確實係做到厚切,喺一片辣椒花椒海中夾出黐滿哂花椒粒、辣椒籽同辣椒皮嘅牛脷🔥🔥辣得過癮之外、成個嘴都有麻麻痹痹嘅刺激感✨💥✨平時川菜館食到水煮魚、水煮牛,水煮牛脷並唔係太多餐廳有做,《念川居》這道
我朋友係呢道菜嘅捧場客,佢可能已經食過不下十次,佢話十次食九次都滿意. 除咗對上一次D牛脷係薄切之外~🤪,佢即時同咗經理反映. 好在今次嘅牛脷確實係做到厚切,喺一片辣椒花椒海中夾出黐滿哂花椒粒、辣椒籽同辣椒皮嘅牛脷🔥🔥辣得過癮之外、成個嘴都有麻麻痹痹嘅刺激感✨💥✨平時川菜館食到水煮魚、水煮牛,水煮牛脷並唔係太多餐廳有做,《念川居》這道菜確係出色!不槐為推介菜式!
除咗牛脷,辣椒海裏面仲有花生芽菜、豬紅、青瓜同薯粉,呢D配菜都好味,尤其係花生芽菜好爽甜,其他水煮菜式通常用大豆芽,用花生芽又係呢道菜嘅特色之處~
真心推介俾鍾意食水煮菜式的大家!🌶🌶🔥🙌🏼
食到個口麻麻地~叫埋《念川居》另一推介”生磨芝麻卷”!黑芝麻味濃,卷皮幼滑,加埋炒香咗嘅白芝麻喺面,雙重芝麻香!啱啱填飽埋裝甜品個胃!😋😋