今天有新發現,在觀塘有間新開了只有4個月嘅麵舖,個名叫"亞桂老友粉",位於康寧道再上少少斜的位置,去到時都食brunch的時間,所以不太多人,鋪面很pink,座位還很寬敞舒適。我都例牌問一問服務員有咩推介,當然也是必食的招牌菜啦!首先叫了個"招牌南寧老友粉",其實是酸菜粉,主要配料有酸菜、豆豉、蕃茄、肉片和時菜,湯底好清,雖然我覺得未至於有驚喜,但總算是一碗美味的粉!另外又叫了一個不是招牌菜,但又不遜色於招牌菜的麵,就是"擔擔麵",超正!它主要由芝麻醬、肉碎和花生碎制成,即使要求微辣,風味依舊不減。 湯底好濃郁,D麵又夠爽,又入味,吃起來味道分明,我仲可以連湯都飲晒!要推介它......真是必食之選!後來再加了一碟我的至愛......口水雞,這個冇得揀辣度,所以一個怕辣又愛辣的我食起來都膽戰心驚,後來一啖食落去已食到麻辣,做到麻而不痹,辣而不痛,而且又好香,雖然邊吃邊流汗,但是都要讚吓佢,D雞不肥也不瘦,肉質又剛好夠嫩,集麻辣鮮香嫩爽於一身,它連配菜中的花生都好新鮮和香脆,它又比我們食清光,真抱歉了,半粒花生都不容許它留下!我們又試了他們推介自家制的山渣蘋果茶,飲到佢嘅新鮮山渣蘋果味,
招牌南寧老友粉
擔擔麵
口水雞
我們又試了他們推介自家制的山渣蘋果茶,飲到佢嘅新鮮山渣蘋果味,它除了可消脂外, 仲係可降膽固醇和血脂,夠健康,以個人口味,我就覺得味道剛剛好,又不會太酸,又不會太甜。
山渣蘋果茶
題外話/補充資料: 服務員態度友善和笑容滿臉,又能食到如此美味的一餐,今天心情也愉快起來。
2015-12-14
招牌南寧老友粉