2022-05-11
晚市開返終於唔使煮飯,所以諗住去屋企附近食法國菜,浪漫一下。初初都驚法國餐廳會好拘謹,嚟到見到個環境就放心晒。因為第一次嚟,唔知食乜好,就麻煩咗職員推介一下,我都就㨂咗幾款試下。兩個人食,就叫咗一個頭盤,兩個主食同一個甜品share 食。朋友仲叫咗杯有汽酒,我就飲花草茶。呢個份量啱啱好,唔多唔少,好滿足。頭盤 - 生牛肉薄切: 原來生牛肉唔係血淋淋,又唔腥,廚師用生槍燒過牛肉薄片的邊位,再加上巴馬臣芝士、黑松露醬汁,再配埋火箭菜沙律。成個配搭對我嚟講好新鮮,未食過生牛肉的可以一試。主食 - 牛脊肉配法國鴨肝和北極紅點三文魚:個牛脊肉叫咗五成熟,估唔到廚師火候同時間掌握得好好,個牛脊肉切開個肉仲係紅紅地色,塊牛脊肉同鴨肝都好嫩口。而個三文魚同個配菜食落好清新,同個牛係完全唔同style.甜品 - 椰香蕉糖烤布蕾:其實係椰子味的cream burlee. 本身鐘意食cream burlee 的我,就好鐘意呢個椰子味版本,個椰香好香濃,味道好出,最最最鐘意係佢唔甜,大推❤️呢間餐廳d 食物高質之外,個環境仲好好,職員好細心,服務好好。