2018-05-20
銅鑼灣食店林立,是搵好野食既好地方,特別對於我們喜歡日式餐廳既人就更加方便搵好野食。同是同好海鮮既朋友跟我黎到銅鑼灣都是為了食到美味既食物。三文魚牛油果油酢漬新鮮的三文魚魚肉。切成一粒粒細粒。加上即特別調製的醬汁。令味道層次增加不少。 雖然三文魚切成細粒。但油份仍然十分充足。而沙律汁酸甜得黎十分惹味。搞混之後一起食令你十分開胃。是一道十分出色的前菜龍蝦鍋用料之豐富是令人驚訝的。原隻龍蝦分一半。每人分一半龍蝦。 湯底是日式鍋底。有很多新鮮既蔬菜。食果陣有蔬菜的甜味。不用特別去調味已好美味。加上龍蝦的鮮甜便更加令人難以忘記。食材的新鮮配搭出鮮味。不用調味料更加令人有深刻回憶。刺身三盛刺身三款也十分高水準。特別一提的是三文魚。厚切的三文魚除了油份多之外。也十分軟熟細膩。一食入口。口中就已經有濃濃的魚香在口中散發出來。加上厚切滿口都是魚肉。啖啖都有滿足感。還有帶子亦是十分鮮甜。帶子清新的感覺及質感都十分出色。還有油甘魚也同樣出色。肉質及鮮味都十分高質。三款也是厚切。令你感受豐富的口感及味道壽司盛合壽司還有海膽,對個人黎說一間日本餐廳既刺身質素可以反映到餐廳既質素外,海膽也可以100%反映到是否
龍蝦鍋
壽司還有海膽,對個人黎說一間日本餐廳既刺身質素可以反映到餐廳既質素外,海膽也可以100%反映到是否一間好餐廳。因為海膽唔新鮮的話是十分可怕既一種食物。但壽司上既海膽就非常鮮味及有海膽既獨特鮮味,食完後在口中揮發,其他的壽司用料也是十分新鮮,跟刺身一樣十分高質素,下次再黎一定會再試。