餐廳: 基隆茶餐廳
資訊:

2019-09-29 1093 瀏覽
今日難得去開基隆街,正苦惱食咩野做晚餐。居然俾我搵到間茶記,門外仲有大量魚類菜式,二話不說就入去食。侍應服務很好,即使兩人亦安排卡位俾我地。入到去當然馬上嗌左一個咸檸蒸烏頭同八珍豆腐煲,仲左兩枝啤酒,食小菜當然要飲啤酒。點知食到一半,聽到幾枱都問緊一個隱藏菜式-京都雞扒。生存左咁耐第一次聽到京都居然係雞扒,於是決定加碼叫埋呢個。後來聽姐姐說原來京都豬扒變成京都雞扒來自一個偶然既機會,咁岩沒豬扒就叫客人改雞扒,點知就變成一個隱藏菜式,人人黎到都要叫京都雞扒。不得不說,呢間餐廳相當足料,八珍豆腐煲勁多彈牙既蝦。估唔到60元既小菜可以有咁多海鮮。咸檸蒸烏頭既咸檸汁亦相當開胃,而京都雞扒更加讚不絕口,雞肉既滑嫩配上京都汁真係無話可說。叫左咁多野食同飲品,才2xx,一個字:抵。
今日難得去開基隆街,正苦惱食咩野做晚餐。

侍應服務很好,即使兩人亦安排卡位俾我地。

叫左咁多野食同飲品,才2xx,一個字:抵。

2019-09-29
5 分鐘 (堂食)