2018-11-09 49 瀏覽
陪老細在佐敦見完客,佢話順便揸車兜去廖孖記腐乳皇買腐乳。泊低架車,買完嘢,見隔籬開咗間新嘢,主打火鍋和小菜,夜晚10點之後,仲有做埋串燒,呢個店主真係多才多藝。老細話不如試下,我當然無問題啦。入到去,感覺好有居酒屋feel,仲有一班人正在開生日會,好熱鬧好開心。聽店主興哥說,呢度歡迎熟客搞聚會,鍾意食咩都可以特別安排。店主興哥好健談,滿場飛招呼人客,睇得出佢係嗰種客人食得開心,佢會更開心嗰種人。同老細兩個人沒有食火鍋,只是點了小菜,包括水煮桂花魚、豉油皇海蝦、薑蔥日本蠔,加個刀拍青瓜和一枝藍妹。因為老細揸車,所以要就住飲,一枝啤酒飲到尾。【刀拍青瓜 $48】青瓜好新鮮,真真正正用刀拍開,然後拌入麻辣椒油和生蒜,味道清新之中帶少少麻辣味,而青瓜就非常爽脆。店主興哥話,要做到咁嘅爽脆口感,唯有一個法門,就係用刀拍。【豉油皇海蝦 $108】一份有10隻大海蝦,一睇就知係新鮮嘢,蝦肉結實唔霉無黐殼。豉油汁收到剛剛好,啜起蝦殼時,感到非常滋味。仲有就係,啲豉油,還輕輕滲入到蝦肉內,食起上來,既有鮮蝦味,亦有豉油香味。【薑蔥日本蠔 $108】薑蔥爆得夠鑊氣,日本蠔新鮮唔腥,炸漿夠薄,炸起來外皮脆而

因為老細揸車,所以要就住飲,一枝啤酒飲到尾。

【刀拍青瓜 $48】

【豉油皇海蝦 $108】

【薑蔥日本蠔 $108】

薑蔥爆得夠鑊氣,日本蠔新鮮唔腥,炸漿夠薄,炸起來外皮脆而且鬆化。

日本蠔好肥美,口感一流。

【藥膳豬手】

這個豬手是店主興哥臨時積極推介的,係一個好滋補的小食。聽到 “滋補” 兩個字,我老細即時為之動容。

味道方面,都幾重當歸味和紹興酒香。豬手食落唔肥膩,炆得好腍,充滿骨膠原。老細大讚。

【水煮桂花魚】

期待以久的水煮桂花魚終於出場,麻辣香氣四溢。我哋只叫了中辣,免強抵擋得住個麻辣度。店主興哥話,其實麻辣度不限於大、中、小程度,只要客人喜歡的話,可按客人口味作出加減來配合。真係體貼!

一滾起,我哋就熄爐,以免魚肉過份熟變老。桂花魚肉好新鮮,肯定是游水的。的確好鮮美。

不單只係咁,鍋內還有新鮮海帶、蒿筍及薯粉,非常有益,嗦咗麻辣魚鮮湯之後,非常好食。基本上,二人吃一個水煮魚鍋都夠飽。

老細總結: 食材新鮮,味道好! 搵日要OT做晏啲,收工來食埋串燒。