2019-09-22 30 瀏覽
秋意漸濃, 又到左打邊爐嘅時候今日大食妹就同朋友仔去渝味食麻辣火鍋~~ 因為去到見到佢嘅麻辣湯底, 有少少淆底 所以就唔食九宮格啦取而代之, 我哋就揀咗一個鴛鴦湯底, 一邊係中度嘅麻辣, 另一邊係豬骨湯底。豬骨湯底裏面有一舊好大嘅豬骨, 一啲粟米、紅蘿蔔同埋紅棗, 味道都幾濃郁。而麻辣湯底方面, 花椒同埋辣椒嘅份量都好多開頭食嘅時候唔會覺得太過麻辣, 但係越煮麻辣味會愈出去到-半, 大食妹就舉白旗啦<菜籃>蔬菜嘅種類都幾多, 除咗基本嘅白菜、生菜之外, 裏面仲有金針菇同皇帝菜, 食落都幾新鮮<肥牛(半份)>肥牛嘅量唔係好多, 價錢有少少貴, 但睇佢個花紋都相當唔錯<鴨血>鴨血切得好靚, 雖然食落同豬紅無咩分別但口感都幾爽口唔錯<墨魚滑>墨魚滑嘅份量唔係好多, 但勝在彈牙而且新鮮而且咬落去嘅時候仲食到少少嘅墨魚 肉, 唔錯<豬大腸>豬大腸就係大食妹嘅至愛, 加係麻辣湯底裏面 ,食落索索聲, 爽口又彈牙<燕餃>燕餃嘅皮非常嫩滑, 裏面有少少肉餡雖然 係mini size, 但佢嘅份量都ok多
秋意漸濃, 又到左打邊爐嘅時候
所以就唔食九宮格啦
開頭食嘅時候唔會覺得太過麻辣, 但係越煮麻辣味會愈出
去到-半, 大食妹就舉白旗啦

<菜籃>

<肥牛(半份)>
肥牛嘅量唔係好多, 價錢有少少貴, 但睇佢個花紋都相當唔錯

<鴨血>
鴨血切得好靚, 雖然食落同豬紅無咩分別
但口感都幾爽口唔錯

<墨魚滑>
墨魚滑嘅份量唔係好多, 但勝在彈牙而且新鮮
而且咬落去嘅時候仲食到少少嘅墨魚 肉, 唔錯

<豬大腸>

<燕餃>
燕餃嘅皮非常嫩滑, 裏面有少少肉餡
雖然 係mini size, 但佢嘅份量都ok多