築間幸福鍋物

JHUJIAN hotpot
5天前 0 瀏覽
喺香港,一年四季都想打邊爐。之前喺旺角食咗呢間舖頭對面嘅燒肉,經過嘅時候已經好想試吓呢間邊爐,所以今日就黎試一試。呢間燒肉係台灣品牌,睇介紹知道佢在台灣一年銷售900萬鍋的火鍋,海外首店在香港。見到裝修環境非常企理闊落。坐得非常舒適。餐牌有唔同嘅肉類選擇,套餐非常抵食。附湯底連主食,再加上任食款蔬食自助吧,仲附送一杯非常大嘅飲料同一客甜點,最平只係$165起。比起一般店嘅火鍋放題,算係價錢非常相宜。時間就限時100分鐘,都非常足夠。我朋友選緊食物嘅時候,我已經忍唔住行咗出去醬料區同蔬菜D座吧嗰度睇一睇,醬料嘅種類非常之多,除咗一般醬油之外亦都有金橘醋呢啲比較特別嘅醬料。令人更加驚喜嘅係,呢度嘅蔬菜種類真係非常之多,而且非常之新鮮同埋翠綠,而且款款擺放得非常整齊,仲有一啲特別嘅種類例如係苦瓜同埋白苦瓜,真係淨係食呢啲新鮮嘅蔬菜同埋蔬果都已經可以食到非常之飽。當日肉類就揀咗手切溫體牛同埋小肥牛,兩碟都係份量選在大份200 g,原本以為會係只得細細碟肉,但係上枱嘅時候都見到其實肉類嘅份量都非常足夠。湯底方面就揀咗餐廳推介嘅石頭鍋,同埋香菇奶白鍋,呢兩個鍋底喺普通火鍋店係唔常見嘅,所以都試吓呢

湯底方面就揀咗餐廳推介嘅石頭鍋,同埋香菇奶白鍋,呢兩個鍋底喺普通火鍋店係唔常見嘅,所以都試吓呢啲特別嘅鍋底。食過之後都覺得鍋底非常特別,而且同肉類同蔬菜都非常之夾,建議大家都可以試吓。

其實食肉類同埋蔬菜已經食到非常之飽,但係套餐都附送甜品。當日就揀咗雪糕同埋黑糖奶酪,原本以為火鍋店嘅甜品賣相都只係會普通,但係上枱嘅時候見到佢都有放少少有心思嘅裝飾,食落去令人哋透心涼,食完火鍋黎番個甜品真係最完美嘅結束。