2008-01-21 40 瀏覽
事緣阿婆上次同佢係大榮華飲茶同當係生日飯, 佢話唔算數喎話次次生日飯都係食晚飯於是乎擒晚就出咗嚟食呢一餐啦, 諗起飲食男女介紹過呢間位於樂富上面既食棧又講到明話佢啲乳豬係即燒既就揀咗佢, 點知一去到見到個裝修已經好核人心諗算啦啲嘢食好味咪得囉又唔係嚟食裝修, 跟住足足企咗係度5分鐘都無人1個伙記嚟帶位, 正想自己揾個位坐之際先有個阿姐出現帶位坐落枱到見到佢啲枱布同啲"登" 好似十年無換過咁..... 跟手攞起個餐牌睇啲餸既價錢都唔係平喎, 咁既然收得呢個價錢唔該就換咗啲枱布同啲"登"啦, 最好只係揀咗個乳豬例牌都要$98 蚊(老實講啲皮係幾脆但係啲肉同普通既燒"立" 鋪無分別), 椒鹽腰果豆腐$48 (係呢一餐最好味但係又唔可以講得出有幾好味既餸), 蒜蓉炒豆苗$38 (無嘢講一個連阿婆炒都炒到既菜嚟啫), 魷魚蒸肉餅$48 (一個超難食既肉餅正確嚟講佢唔係肉餅, 係一個用咗啲豆粉溝咗落去啲肉到扮肉餅既餸, 如果想一手分開啲肉餅我會提議用刀叉囉), 上以既價加埋4碗飯收咗我$300 蚊仲係有$6 唔找諗住我一定會比貼士佢, 最衰我同個女去咗厠所如果係我比錢佢唔找我實剷到佢上天花板吖. 呢間嘢唔駛錢再比錢我去食都唔會再去吖.