2016-08-31 281 瀏覽
開心星期五,約左朋友行左陣街,到下午茶時間有少少口痕,所以去食個甜品過下口癮,一黎到已經有幾枱客人,坐左陣已經差唔多全場爆滿,可能暑假特別多人黎食店外張吊網床同露天位,店內裝修都好有格調,以灰黑牆木枱為主,氣氛唔錯又帶D神秘感。甜品款式數之不盡,有幾款都係人氣推介,當然我都心思思想叫黎試下玫瑰荔枝冰: 係店中既第一名熱賣人氣甜品,賣相似藝術品,一送上枱已經聞到陣陣玫瑰花香,食落有清香既玫瑰味,味道恰度好處,冰上面淋左一層糖漿,甜度剛剛好,食到中層有荔枝雪米糍,口感煙韌得黎好清甜,再食深層少少有白桃蒟蒻,白桃好香,蒟蒻好Q彈,最後係白桃乳酪雪糕,味道酸酸甜甜同桃味好濃,最後浸住水既玉米片口感仲好爽脆,從來無食過個冰有咁多配料,好有層次宇治抺茶心太軟: 一切開綠色心太軟,皮脆內熱,香濃既抺茶醬慢慢流出黎,茶味隨風而飄,抺茶濃度控制得剛剛好,唔會偏苦或偏淡,海鹽牛奶雪糕既牛奶味好突出,再配埋雪糕底既日本紫薯同黑芝麻醬,淡淡甘甜紫薯加上香濃既芝麻,好好味
玫瑰荔枝冰
2016-08-26