2019-09-13
日本有句說話叫「食欲之秋」,秋天係食材豐收季節,蔬果肉魚都特別鮮美,絕對係食「廚師發辦」Omakase嘅最合適季節。適逢老友生日,今次就由我做東請佢食好西。餐廳喺銅鑼灣食街登龍街嘅V Point。地方都幾寬敞,燈光明亮,播放住柔和嘅音樂,感覺舒服。 我哋就坐喺圓型料理枱嘅座位享受師傅精心制作嘅Omakase。Omakase set 楓$850【前菜】係熊本番茄。剝咗皮,淋上和風汁,下面有海藻。番茄味道清新,酸中帶甜,用透明玻璃碟裝住,好有清涼感覺,夏天食更覺開胃。【旬の刺身】有時令嘅𩶘魚、拖羅同海膽刺身。擺碟精緻,𩶘魚半透明嘅肉色再加紫紅色嘅邊皮,好似花瓣,再加食用花點綴,真係好似一幅畫。𩶘魚落咗柚子粉,味道帶少少果味嘅酸甜,幾特別。想再酸甜啲可以蘸特別準備嘅酸汁+蘿蔔蓉+香蔥。拖羅同海膽都係「賣飛佛」,一次過放晒入口,大滿足!不得不提嘅係點綴嘅食用花,食完成口花香。【小食】係合桃小女子,小女子係魚名嚟,第一次聽,呵呵。【燒き物】陶燒太刀魚,魚皮燒到皮帶脆,用鰻魚汁燒甜得嚟惹味。【旬の寿司】加拿大牡丹蝦,落咗日本醬油,不過最「畫龍點睛」嘅係上面一條小小嘅芬蘭刁草,除咗鮮爽牡丹蝦仲有清香
Omakase set 楓$850
【旬の刺身】
【小食】係合桃小女子,小女子係魚名嚟,第一次聽,呵呵。
【旬の寿司】加拿大牡丹蝦,落咗日本醬油,不過最「畫龍點睛」嘅係上面一條小小嘅芬蘭刁草,除咗鮮爽牡丹蝦仲有清香感覺,配搭一絕。
赤貝,師傅用手一拍赤貝好似開花咁散開,幾搞鬼,口感非常爽脆。
左口魚邊,用刺身豉油搽過再火炙,魚油爆晒出嚟,超級香口,太好食,好想encore T_T。
秋刀魚,時值初秋,魚味特別濃,上面放咗少少薑蔥,味道好有中國風,好特別。
熟成拖羅,餐廳醃制再經過十日,魚油豐富,上面紫蘇花,魚油香花香配搭,又一佳作。
北海道海膽,要快食先可以食到勁脆口感嘅紫菜,海膽極鮮甜,絕對上品。
【味噌汁】大和蜆味噌汁,大和蜆細細粒但幾鮮美。
【甜品】日本產嘅水果世界聞名,香印提子係提子中嘅皇者,初秋係當造季節,皮薄鮮甜。靜岡蜜瓜就好juicy,甜蜜爽口。
師傅細心介紹每一道菜,睇得出係擺咗好多心思構思嘗試不同配搭制作出每道菜式。除咗食物,店員服務到位,甚至餐具用碟都好鬼靚,唔止我哋食到飽,連相機都飽晒。