假期見到呢間舖頭未開門都排晒大隊,難得今日經過唔使排隊,又睇過老閭娘介紹話響韓國三年,將韓國地道美食帶入香港,就入去試下,見到餐單,有個餐叫“鐵鏟烤肉鍬紅燒”,賣相唔錯,就叫呢個啦,嘩,餐放枱上,單張見到既肉卷係一舊都無,全盤野得番六條肉碎,每一條肉碎真係細過一條煙肉,個鐵盤淨係東北大白菜 (即係黃牙白囉),少少泡菜,年糕,芋絲,蘿白,簡直就係一個淨菜,忍唔住都要問下幫我炒緊菜果個靚女,佢居然話我知,張相同實際係唔同呀,嘩,都唔係相差咁遠掛,香港依家唔係有商品說明條例既咩,靚女幫我炒咗一輪菜,發覺無落韓國辣醬,補番之後,炒多一陣,就熄爐,叫我哋等一陣,年糕“ 淋” 咗就得,但是果d黃牙白,就連線佢都無辦法炒熟啦,唉,無計啦,中伏啦,唯有照食,希望食得下啦,結果,咩味都無啦,黃牙白炒芋絲,除咗有泡菜同韓國辣醬,根本就咩都無,價值 HK$198,仲要加10%服務費添呀,奉勸各位,唔想做傻仔,千祈咪去試!
2015-06-24