2021-11-19
【順流精品咖啡】#深水埗美食 #cafe深水埗大南街,一聽就知文青必去打卡熱點。呢頭嘅順流精品咖啡食物同裝潢都格調一流,啲相話係去美術館影出嚟都實有人信。Cofflow Hotcake鎮店之寶固然係必點。莓果嘅酸甜、堅果嘅爽脆、鬆餅嘅柔軟、蜂蜜嘅黏膩——層次感絕頂。Affogato(Matcha)都正,抹茶味濃郁香醇,細緻而唔會有工業味,值得一讚。3 Mixed (Milk + Coffee + Matcha)同樣係一款複雜而有深度嘅飲品,你可以選擇分開幾層咁飲,亦可以選擇溝埋咁飲。奶鮮甜、抹茶甘、咖啡澀,飲飲下好似細味人生一樣。All Day Breakfast應有盡有,食落就好似一個高材生又考第一名,你唔會覺得驚喜,但絕對唔會失望。煙三文魚手工貝果相信出自一對巧手,Bagel鬆軟又帶韌性。有時唔明點解好多麵包店專門賣麵包反而都做唔到呢個level。想食好Bagel一定要嚟下呢間cafe。番茄醬海蝦意大利麵都不過不失,賣相一貫地冇得彈,海蝦大又多,飽肚又好食。