2010-04-14
清明時節,當然係家族拜山日,拜完山之後近十年都係來祥記開飯﹗點解來呢度真係不得而知,總之長輩找到個地方覺得滿意後就每一年都會繼續,一來懶得諗,二來不會因唔好食又意見不合。呢日6:00就來到祥記,服務員仲係開緊飯,竟然叫我地自己入座,仲要燈都唔開,好老實講,你覺得我地早到就唔好俾我地入啦,個個望住我地黑哂面口,真的不好受﹗長輩就梗係話叫我地忍下,話人地食飯我地咁早上來也不好受。在漆黑的環境五分鐘以上,待應終於捨得開燈,再隊壺茶過來,第一句就話"你地7:00pm要交枱架喇",之後轉身離去,咁既服務態度真係唔知點解可以入米芝蓮﹗有上年紀的又不想走太遠,來到都係要食,待應黑面落單下點了每次也吃的炸子雞、沙鍋津白、糖醋魚執、燒餅、海蜇元蹄、炒麵及蝦仁蛋飯。海蜇夠爽口,燻蹄亦肉香味濃﹔今次隻炸子雞偏細隻,肉少皮多,雖然佢地做個豉油汁做得香甜好味,不過雞唔靚也遜色﹗沙鍋津白是我最愛的一味,湯頭清甜,津白雖簡單煲湯卻有這個吸引力,喝完一碗再一碗。糖醋魚大家也很不滿意,魚上枱已散哂,肉質過腍唔夠實淨,起筷時只夾到碎濕濕的﹗最後以高力豆沙作結,明顯比前兩年吃的都要細隻。幾好味都係假,服務態度欠佳真的令人吃
長輩就梗係話叫我地忍下,話人地食飯我地咁早上來也不好受。
最後以高力豆沙作結,明顯比前兩年吃的都要細隻。
幾好味都係假,服務態度欠佳真的令人吃不消,弟弟升職今夜作客,大家也為他相當高興﹗