今日收工比較晏就決定食埋晚飯先返屋企,揀咗屋企商場附近呢間馬六餐廳,入面環境好闊落,裝修幾新,又有卡位,我哋叫咗兩個晚餐前菜小食分別揀咗檳城五香卷同埋街頭雞肉串燒,主菜我就要咗個海南雞飯,屋企人就要咗個厚切豬肉喇沙摻摻,仲有得配飲品,要左桔仔話梅冰同埋椰汁涼粉小食都好快準備好,五香卷一客有三小件,炸到外皮香脆,好似腐竹卷咁樣薄脆,入面包住滿滿嘅餡料,有調味,都幾好食。雞肉串燒非常好食,外面嘅醬汁濃郁惹味,好滋味海南雞飯係跟左油飯同埋紫菜湯,夠正宗。雞肉非常嫩滑,就算唔係雞髀位但係都好嫩,雞皮qq口感好似食緊果凍咁亦都好有雞味,配香口油飯特別開胃。至於豬扒喇沙摻摻,豬扒煎得好香口有少少蒜頭醃料,喇沙湯底厚厚嘅質感,濃郁又香,摻摻即係油麵同米粉吸收曬湯汁,又有唔口感,好食到一啖接一啖,同樣係份量十足。飲品有驚喜,預期之外嘅好飲,椰汁涼粉好香,涼粉qq彈牙,桔仔話梅冰酸酸甜甜,推介!