2016-11-18
今天不想帶腦出街食lunch, 我同朋友仔真係行到石板街萬宜對出馬路見到萬宜有個新招牌“龍麵館”好似好型,走到門口見有派傳單兼得知當日係首日開張,覺得咁有眼緣就試下啦~門口以至室內裝修都好有型又不失中菜館韻味 , 放眼望去一邊約長2,30米看似吧臺實為開放式點心廚房好型棍子,而整點心師傅普遍看上去較年輕,整體看較有活力朝氣。後生仔真係百無禁忌: 我諗呢d杯無記錯係咪敬祖先架??第一日開張食客都不少,坐得舒適係賣點。記住冧把#3012 *記住冧把#3012*記住冧把#3012 很重要所以講3次! 呢個即拉海蝦腸($69)賣相有違主流,圍成水泡狀份量目測已比一般布拉腸粉大! 配以食用花Pansy(又叫Viola, 三色堇), 真係點綴外又可食用,又可以俾港女們(我)“手機食先” 呃likes, 係未食已經有好感!用湯匙間開食,發覺內藏極大粒原隻大蝦! 腸粉質感如絲絨般幼滑,朋友邊細邊讚“好滑好滑呀!” 另細心的我發現盛腸粉的碟亦溫熱,令腸粉不如一般茶樓般半涼,加分!Menu好琳琅滿目,不過建議相集連菜名編號一份,純文字連編號點菜紙一份較佳,因發現經理或樓面員工都不太熟練, 又因相片太多睇漏
其實比起食Lobster Roll, 龍麵館勝在坐得舒適,加上一大舊龍蝦肉於口腔嘴嚼VS拆散嘅龍蝦肉碎,我覺得龍麵館好些。點心下次真的要試多些,以腸粉而言已經比同區以卡通賣點的“點心代x”優勝。唯服務效率可以勤快些。當日點了一個熱希臘洋洋菊茶,可惜水不滾茶出不了味,其實端茶員工是有細心提醒茶要待一陣才出味但水涼出不了茶味她應該要知道吧。。