2013-10-14
相約兩位要好的女性朋友一齊夜宵磨, 其中一位想吃串燒, 我們選了"燒皇燒烤專門店". 由於自己早2日吃了另一間"蜀一燒", 感覺良好, 所以對今次新試串燒店都滿心期待! 渡船街, 給我感覺係周邊都有不少串燒店, 有"士多店法包" 同 "宵夜腸粉店". 今次選這個燒皇, 因為知道除串燒外還有雞煲, 這樣可以更飽肚了! 此店有兩層, 環境闊落, 我們坐靠窗位, 非常舒服! 先叫了一份雞煲(半隻), 雞肉很肥美且滑, 另加上芫茜芹菜, 令成個煲都很香. 看過試食團介紹此店自家秘制辣椒油, 還有5個程度的選擇, 嗜辣的必要一試. 滿心期望下問一問侍應, 怎知道好像這不是一件什麼特別事, 而且只係問"你要幾多兜?" 不是有什麼5級程度選擇嗎??? 最後她好像不知所以, 最後都只係給我兩兜就算了....!!! 跟之前一些食店老闆聊過天, 開玩笑的說" 試食團跟普通客的分別就係試食團一定食到食店最好最高質的!" 油份太多, 令到整個口感過膩, 有點失望!有趣的名字, "香燒999"! 味道就一般了, 加上芝麻, 但調味唔夠, 跟茄子一樣較油, 弄得整口都係油. 燒得唔錯的翠玉瓜, 加