2020-05-10
無肉食係荃灣開咗一段時間,一直都想試。因為疫情關係,依家採用半自助餐形式,主菜+自助餐(湯/飲品、沙律、炸物、焯菜)。下午茶有優惠。自助區:沙律bar:陳醋雲耳、麻辣青瓜、麻辣蓮藕片、泡菜、醃蘿蔔、紅菜頭、沙律菜、車厘茄炸物:春卷、煎堆、炸蘿蔔糕即使供應嘅款式唔多,但水準依舊,黎無肉食一定要試佢哋嘅炸物。焯菜:生菜、雙花(西蘭花、椰菜花)、菠菜湯:合掌瓜湯、蕃薯湯水、粟米羹 (青、紅椒、芹菜、粟米、蛋花)粟米羹好好飲,雖然係屋企常見嘅粟米湯,但整得好好飲,而且加埋配料顏色豐富,賣相唔錯。飲品:洛神花茶、檸檬水、熱水主食:1) 籠仔豉汁南瓜素肉鬆蒸陳村粉素肉鬆即係出面買到嘅素免治牛肉,陳村粉質地滑,唔太厚,但我覺得醬汁唔夠多,食到底嘅陳村粉唔夠味。4) 魚香茄子配白飯魚香茄子用新豬肉做,醬汁嘅份量足夠、夠辣。呢到指明係用日本米,呢樣已經加咗好多分。6) 無肉食七彩蔬果沙律材料新鮮,包括羽衣甘藍、藜麥、蘋果、火龍果、士多啤梨、菠蘿、車厘茄、羅馬生菜。7) 港式咖喱素豬扒飯 (蛋)素豬扒外表夠脆,唯一不足係唔夠汁 (可能我係一個鍾意食濃味同撈汁嘅人)
自助區:
沙律bar:
炸物:
春卷、煎堆、炸蘿蔔糕
焯菜:
生菜、雙花(西蘭花、椰菜花)、菠菜
湯:
合掌瓜湯、蕃薯湯水、粟米羹 (青、紅椒、芹菜、粟米、蛋花)
飲品:
洛神花茶、檸檬水、熱水
主食:
1) 籠仔豉汁南瓜素肉鬆蒸陳村粉
籠仔豉汁南瓜素肉鬆蔬陳村粉
4) 魚香茄子配白飯
魚香茄子配白飯
6) 無肉食七彩蔬果沙律
無肉食七彩蔬果沙律
7) 港式咖喱素豬扒飯 (蛋)
港式咖哩豬扒飯