2021-12-17
依間係樓上Cafe所以可能平時經過都唔太留意到,但佢其實正正位於尖沙咀韓國街,exactly就係啲凍肉舖對面,而且樓梯位已經見到有「滋滋滋」字眼喺牆上,配上迷幻燈光,沿途行樓梯已經感受到滋滋感覺,再加上樓上鋪所以果然好有紋身店神秘嘅感覺。不過入到去其實燈光比較光明開陽,簡單裝修例如有乾花玻璃鏡可以簡單影相,而Cafe裏便就真係紋身空間,有少少帳幕遮擋以免騷擾到入邊,不過間中亦會聽到「滋滋滋」聲,如同店舖名🤣👓Signature Lotus Bisoff Latte焦糖餅咖啡 $48咖啡都幾濃郁果酸味,面頭係鮮奶油所以帶點甜同埋質地比較稠身,有別於cream,再插住焦糖lotus餅乾,飲落其實唔會有焦糖味,都係latte嘅咖啡同鮮奶味,整體好有層次嘅不過個人唔太鍾意用鮮奶油因為感覺好heavy。賣相靚味道中規中矩,好飲嘅不過唔算太大驚喜評分:7/10👓Einspanner 維也納咖啡 $48維也納咖啡啫係espresso上擠入鮮奶油,帶點甜味而比較稠身似奶蓋質地,要攪拌好才飲,因為係鮮奶油所以始終偏甜,但咖啡味都出。但其實覺得杯咖啡飲落同上面杯焦糖咖啡一樣味,咖啡底一樣整體味道真係差唔多
評分:7/10
👓Einspanner 維也納咖啡 $48
維也納咖啡啫係espresso上擠入鮮奶油,帶點甜味而比較稠身似奶蓋質地,要攪拌好才飲,因為係鮮奶油所以始終偏甜,但咖啡味都出。但其實覺得杯咖啡飲落同上面杯焦糖咖啡一樣味,咖啡底一樣整體味道真係差唔多,純粹焦糖餅咖啡少啲奶油會冇咁漏
評分:6.5/10
👓tiramisu $45
甜品賣相靚嘅,不過…唔夠強tiramisu creamy同可可味,唔係平時食開傳統果種mascarpone cheese,佢嘅質感比較似慕絲mousse,餅底同埋手指餅一層薄薄的唔夠厚同多層次,又冇乜咖啡酒味,所以整體麻麻哋唔係我心目中嘅tiramisu味
評分:6/10
👓Honey cake $45
整體係淡淡的蜜糖味唔算好濃郁,味道係偏甜嘅,因為佢除咗係mousse質地之外仲夾雜住朱古力海綿蛋糕層,所以整體個蛋糕好濃味,但都係覺得個蛋糕好普通唔算好好食,唔係話難食,不過唔吸引食咗幾啖已經想停手🤣
評分:6/10
整體來講 甜品味道麻麻地,飲品都唔錯,但覺得係個幾新奇嘅地方適合同朋友嘗試嚟慢慢坐下又影吓相。