2020-07-19 3241 瀏覽
老公一直好想食川菜, 上次住如心staycation 得知灣仔薈賢居有間特式川菜餐廳,所以一早book定位同老公黎撐枱腳!呢間餐廳裝潢好特別,以西式格調為主,仲有個酒吧枱既位,有別於普通川菜館,食川菜都可以好浪漫嫁😆😆首先會送上4小碟頭盤,個人最愛麻辣毛豆,麻香中又帶點清甜,好正!而老公就最愛辣魚皮花生,越食越開胃! 灌汁小籠包,小籠包外皮好薄,呢道食法好特別,用針管將醋汁直接打入小籠包內,防止穿皮而流失肉汁,創意又貼心,肉汁滿滿,原隻一啖放入口,甚是滋味!水煮魚片,食川菜水煮既菜式係必點既,紅噹噹既賣相已經嚇呆我😂,魚肉無骨滑嫩,辣味完全足夠,仲食到我頭痕🤭但又真係好刺激惹味,真係岩哂愛勁辣既朋友。五十二度慢煮樟茶鴨,我同老公都超愛,上菜時已經嗅到煙燻香,鴨肉以低溫慢煮,肉質腍身不羶不膩,厚切既鴨肉都唔覺鞋口,肉中帶出淡淡煙燻茶味,用旁邊既饃包包住同食,另又一番滋味!黑醋黑毛豚酥肉, 肉調味甜酸度適中,豚肉炸到皮脆肉嫩,仲配合埋菠蘿係底去膩,正呀!

• 小籠包
  • 水煮魚片