2018-11-24
朋友食過兩次小漁港都讚不絕口,今次終於約到一齊去,有預先訂位。是日廚師精選套餐每位$298,我地星期三一行四人去食,星期一至四套餐免收加一、茶介同小食,好抵。套餐包八款時令海鮮、二款刺身、四款時蔬、一款主食。刺身象拔蚌爽脆,帶子配檸檬令帶子甜味更突出。小食是避風塘炒鮮魷,避風塘風味,少辣惹味。瀨尿蝦,好大隻。貝款有三款,蕃薯蜆,蟶子,大刀貝。大刀貝最好味,最鮮甜。海蝦、鮑魚、粉絲蒜蓉蒸大扇貝。最喜歡是肉蟹,飽滿肥美多膏。馬友魚其貌不揚,原來係好嫩滑。唔止海鮮好味,蔬菜都好正,甜薯、粟米同南瓜都好甜,蟲草花蒸鮮雞烏冬幾特別,第一次試呢個配搭,味道好不過略嫌雞比較韌。就算再飽都要試粥底,內有珍珠米、排骨、南瓜粒。蒸海鮮嘅湯汁滴落去煲嘅粥充滿鮮味,還有原粒南瓜,好甜。有甜品綠茶和菓子甜品,味道清新。朋友果然無介紹錯,超豐富滿足的晚餐。材料都非常新鮮,完全不用加調味料,食蒸海鮮不用花巧,材料好就是最好。服務好,有店員幫忙蒸海鮮。好多熟客,當晚有幾枱慶祝生日,氣氛熱鬧。
刺身象拔蚌爽脆,帶子配檸檬令帶子甜味更突出。
小食是避風塘炒鮮魷,避風塘風味,少辣惹味。
瀨尿蝦,好大隻。
貝款有三款,蕃薯蜆,蟶子,大刀貝。大刀貝最好味,最鮮甜。
海蝦、鮑魚、粉絲蒜蓉蒸大扇貝。
最喜歡是肉蟹,飽滿肥美多膏。
馬友魚其貌不揚,原來係好嫩滑。
有甜品綠茶和菓子甜品,味道清新。