2024-08-20 823 瀏覽
咁,先叫豐富,而且係海鮮中嘅最豐富。雖然由太子站行過嚟要大約10分鐘,但呢個”小漁港海鮮舫鮮蒸‧鮮味火鍋”,平日直到8:30pm仍然爆場。到底有咩秘密?答案可能就喺呢個$318的套餐之中 (星期一至四,免茶芥加一小食費)。呢個套餐包以下嘢食:先嚟”刺身拼盤”。除了三文魚帶子呢啲正常嘅,仲有琵琶蝦,新鮮鮮甜。之後阿姐就開始蒸嘢食,蒸嘅時候嚟咗”椒鹽鮮魷”,可以食住先,水準還好。之後嘅海鮮都係有阿姐代勞,我哋只係負責食。打頭陣嘅海鮮係”鮑魚”、”海蝦”和”馬友魚”。其實鮑魚和海蝦水準已經好好,質感鮮味都有,但個人更欣賞馬友魚,唔會蒸過龍,非常鮮味。再嚟就係”蟶子”、”蜆”、”花甲”同”青口”。當中聖子係好清甜,但似乎少咗啲粉絲同蒜蓉比較清啲。蜆花甲同青口就相當有水準。其實以上幾種海鮮,我一啲沙都食唔到,非常難得。跟住就食”蟹”,又厚又多肉。更重要嘅係佢嘅味道會落晒下便嘅粥度。所以今晚個粥係帶有非常香嘅蟹味。除此以外,阿姐仲整咗個雞肉烏冬,係用雞油味撈埋蒸熟咗嘅烏冬,估唔到咁有創意。再加埋啲配菜。都咪話唔飽。甜品係黑糖豆沙mochi,叫做有啲甜嘢令人滿足啲。今晚食嘅海鮮全部都好新鮮,冇腥味,
咁,先叫豐富,而且係海鮮中嘅最豐富。

甜品係黑糖豆沙mochi,叫做有啲甜嘢令人滿足啲。

今晚食嘅海鮮全部都好新鮮,冇腥味,冇沙,肯定係有心揀過嚟。但都係嗰句,記得訂位。

2024-08-20
  • 馬友
2024-07-18 2832 瀏覽
喜歡食海鮮的老友,約我去太子荔枝角的小漁港海鮮舫,食番餐原汁原味的海鮮蒸鍋。我哋㨂了是日精選套餐,$398/位,仲有2枝飲品,餐廳視付當天貨源提供食材,店員也會負責蒸煮部分,我同老友就翹埋雙手等食,相當唔錯啊。首先黎左個精美的刺身拼盤,食材新鮮,刺身有肥美油甘魚、三文魚、北寄貝、帶子及希靈魚,款款新鮮又夠凍,冷盤的琵琶蝦,鮮甜又夠爽彈,很捧啊。海鮮有龍蝦🦞,店員先將龍蝦頭放入煲粥內,龍蝦身便同尚在郁的瀨尿蝦一併蒸,龍蝦厚身十分之多肉,非常之鮮甜又有彈性,瀨尿蝦則鮮味多汁。再有平時好少食的馬友魚,好柔軟幼滑,彈牙鮮蝦,可口鮑魚同粉絲扇貝,粉絲蒸扇貝有埋蒜蓉,鮮味更出。蜆同青口的貝殼類,同樣十分高質。款款海鮮都超級新鮮,不用點什麼醬汁,己經非常之可口了。蔬菜有絲瓜、南瓜片、芋頭片、栗米同埋蕃薯🍠配蟲草花雞一併蒸,雞肉夠晒入味且幼滑,烏冬被雞的精華完全滲透了,入口鮮味又滑嘟嘟。其實食雞時己飽飽了,但最後的瑤柱粥,融入了多款海鮮的精華,打開攪拌時己聞到香噴噴,真忍唔住要食埋佢,真係超香又鮮甜,入面仲有排骨同瑤柱,口感豐富☺️。餐廳食物質素高,店員又親和,見佢哋都好忙,但都勤快爽手,確係值得比個l

首先黎左個精美的刺身拼盤,食材

款款海鮮都超級新鮮,不用點什麼醬汁,己經非常之可口了。

值得比個like丫👍。
2024-07-17
2024-07-05 2649 瀏覽
🔸 海鮮蒸鍋   $318👍貝殼類:有三四種唔同肉地外型嘅蜆,有大有細,所有嘅蜆肉都十分鮮甜,蜆肉好新鮮,整得好乾淨完全無沙,肉質鮮嫩汁水豐富入口彈牙。👍元貝、海蝦:海蝦相當大隻,肥美鮮活;元具配上粉絲香蒜,食起嚟更令人津津有味。👍鮮鮑魚、馬友魚塊:鮑魚幾大隻,啖啖鮮鮑肉甘甜滋味;之前都估唔到蒸鍋有整塊去骨魚肉跟鮑魚一齊蒸,魚肉清蒸出鍋即食,口感肉質細膩,超鮮美。👍大肉蟹:蒸出嚟嘅佳餚最正莫過於簡單蒸蟹,餐廳提供嘅係時令大肉蟹,蟹蓋放落鍋底𤉶粥,蟹鉗拆出來都有兩隻母指大,超多濃郁蟹味嘅蟹肉,連蟹腳嘅關節都可以拆出蟹肉,正😚👍刺身拼盤:有大大片厚切三文魚、北極貝、鯛魚、帶子同金槍魚。魚生做得好精緻,不但擺盤靚,魚肉入口即化,又鮮嫩好味,雖然刺身份量唔算多,但估唔到蒸鍋餐廳都可以做出上成嘅日本刺身,抵贊!👍蟲草花蒸雞件(烏冬底)仲有多款時蔬(粟米、南瓜片、蝦乾鑲節瓜同芋頭),呢嗰係比較健康嘅農家蒸菜,多款粗糧跟雞件一齊蒸,需要蒸完9分鐘再番蒸,使到雞件完全蒸熟,瓜菜就帶有香濃雞味,雞油被蒸出來流到烏冬上,令烏冬滲滿雞油香味,好滑好味。👍送小食一款,我哋食咗好惹味嘅 避風塘鮮魷,相當大碟,食
🔸 海鮮蒸鍋   $318

👍送小食一款,我哋食咗好惹味嘅 避風塘鮮魷,相當大碟,食得出炸魷魚仍然好新鮮,其他小食仲有豬手、椒鹽白飯魚、燒魚干、天婦羅蕃薯仔同脆皮豆腐。

👍甜品:草果糕,係似黑加侖子味,用紅豆茸做饀,好好食。
👍最後唔好漏咗仲有大大鍋海鮮粥喺底,係咸豬骨粥,有五六枚帶有幾多肉嘅豬骨同十幾粒乾元貝仔,加上蒸鍋一直滾熱呢鍋粥成2句鐘,所以粥身好綿好糯,味道鮮甜,餐廳會為客人提供打包餐盒,可以帶回家明日做早餐。
▪️
整體味道:8/10
性價比:9/10
2024-07-02
2024-06-28 1931 瀏覽
#chuchu食在太子📍 小漁港海鮮舫 鮮蒸‧鮮味火鍋 以為食過一次啲海鮮真係好新鮮,嗰日想食粥底火鍋專登撘的士過嚟,好彩先有最後一張檯!記住book位,次次嚟都好full!💡 星期一至四食免加一!免茶芥!免小食費!—————————————————————❣️是日廚師智選套餐 $318.🍣刺身拼盤 有三文魚、北寄貝、希靈魚、帶子、油甘魚、仲有超少見嘅琵琶蝦!超厚切,樣樣都好好食,好新鮮!.🦀八款時令海鮮套餐有鮑魚、海蝦、馬友、扇貝、花甲、蜆、蟶子、肉蟹!先食鮑魚、海蝦、馬友、扇貝,超鐘意佢處理好曬個鮑魚,🐷淨係負責食,好大隻好彈牙,蝦都好新鮮,馬友好滑好好味,蒜蓉蒸扇貝好大隻好甜!再食左花甲、蜆、蟶子,無沙好食!個蟹真係好正,超多膏肉又多又厚又甜,超新鮮!.🥒農家四寶最尾有蒜蓉蒸勝瓜,粟米,芋頭,南瓜,蕃薯仔,蟲草雞烏冬!烏冬吸曬蟲草雞既精華,雞肉嫩滑岩岩好!.🥣瑤柱豬骨粥底最後個粥先係精華!啱啱蒸海鮮嘅精華流晒落去,姐姐一早放埋個蟹蓋落去煲粥!✨🐷私心tips 記住要加芫荽蔥,再留啱啱蒸嘅粟米芋頭南瓜,仲正!!! .🍮甜品黑糖豆沙mochi,煙煙韌韌!.💬 姐姐就會幫我地放上去較時間
#chuchu食在太子
📍 小漁港海鮮舫 鮮蒸‧鮮味火鍋
💡 星期一至四食免加一!免茶芥!免小食費!
❣️是日廚師智選套餐 $318

🍣刺身拼盤

🦀八款時令海鮮
套餐有鮑魚、海蝦、馬友、扇貝、花甲、蜆、蟶子、肉蟹!
再食左花甲、蜆、蟶子,無沙好食!
個蟹真係好正,超多膏肉又多又厚又甜,超新鮮!

🥒農家四寶

🥣瑤柱豬骨粥底

🍮甜品
黑糖豆沙mochi,煙煙韌韌!

💬 姐姐就會幫我地放上去較時間蒸,完全唔洗自己郁!

不專業評分
👅好味指數: 8/10
💰性價比: 8/10
👍🏻推薦: 8/10
—————————————————————
🏡地址: 小漁港海鮮舫 鮮蒸‧鮮味火鍋 (太子)
太子荔枝角道127-133號地舖
🕑營業時間: 17:00-00:00
#chuchu食港式
2024-06-26
2024-06-25 1369 瀏覽
提起蒸海鮮,必定會想起位於太子這間餐廳。多年來都保持質素,今次突然之間想吃蒸海鮮,再次到訪。避風塘鮮魷 $68鮮魷爽口厚肉地,而炸粉則夠薄身,炸到外脆內嫩,加上惹味的椒鹽,十分香口。是日廚師發辦套餐$318刺身拼盤款式有五款:有北寄貝、油甘魚、三文魚及象拔蚌。值得一提是象拔蚌口感爽脆,油甘魚魚油甘香,三文魚亦很肥美。但要提一提,Wasabi有點辣😮不要太衝動點得太多😂8 款時令海鮮包括龍蝦、鮮蠔、扇貝、鮑魚、鮮蝦、馬刀貝、沙蜆、帶子及馬友。款款都很新鮮生猛,完全不用點配味醬都已經充滿鮮味🉐 當中龍蝦爽口彈牙,很有鮮味👍🏾而扇貝配上粉絲更加一流,粉絲完全將鮮味的精華及醬油融合為一😍加上每款海鮮蒸煮的時間都不同,店員很細心地為食客將海鮮按時間蒸煮。保證每款海鮮都能夠品嘗到最佳口感及味道✨蟲草花蒸雞烏冬及農家四寶最期待的畫面終於出現!蟲草花蒸雞烏冬是我最喜愛的一道菜❤️雞肉十分嫩滑,配上條條都吸收蟲草花及雞汁的烏冬,簡直是停不了口🤤瑤柱排骨粥底額外加$78除了蟲草花蒸雞烏冬,這個粥務必要點🤩粥底吸收了剛才所吃的所有海鮮精,再配上非常足料的瑤柱粒及鹹豬骨,及蟲草花蒸雞的精華,充滿鮮味🤩而且份量都

避風塘鮮魷 $68

是日廚師發辦套餐$318

刺身拼盤

但要提一提,Wasabi有點辣😮不要太衝動點得太多😂

8 款時令海鮮

絲更加一流,粉絲完全將鮮味的精華及醬油融合為一😍

蟲草花蒸雞烏冬及農家四寶

瑤柱排骨粥底額外加$78

除了蟲草花蒸雞烏冬,這個粥務必要點🤩粥底吸收了剛才所吃的所有海鮮精,再配上非常足料的瑤柱粒及鹹豬骨,及蟲草花蒸雞的精華,充滿鮮味🤩而且份量都不少,大家都要用飯盒打包,滿載而歸地畫上完美的一噸飯🥰

• 蟲草花蒸雞烏冬底
小漁港海鮮舫,位於荔枝角道133號(近雷春生附近),一去到門口見到一個大魚缸,好有舊香港情懷,係回憶嘅味道,行到入去店,原來都好多人,好彩我哋有訂位,呢度都係好多街坊嘅聚腳點一坐低先嚟一個冷盤刺身,有魚生、希靈魚、帆立貝、北寄貝,全部都搵含豐富蛋白質係我最鍾意嘅食物,然後一個熱盤係朝鹽魷魚鬚,鋪上一浸黃金蒜蓉,香脆可口跟住就會係我哋嘅主菜,原隻蒜蓉蒸龍蝦,首先將龍蝦頭放入去下層嘅粥底鍋,慢慢熬啲粥,以上層精出一隻蒜蓉龍蝦,呢度嘅服務非常周到,侍應會幫我哋調校好時間,等時間制一度,佢哋就會幫我哋打開蒸蓋,唔需要我哋動手,而且蒸出嚟時間啱啱好,龍蝦非常之厚身又彈口當然呢度係海鮮蒸,點會少得有貝殼三寶、魚、鮑魚、大蝦、扇貝,所有嘅海鮮食材都非常之新鮮,而且處理得非常之乾淨,完全冇腥味冇雜質,最後有個蟲草花蒸雞配烏冬,再配搭上時令蔬菜,蔬菜朔滿晒雞汁,唔需要調味都已經好好食最後唔少得個精華所在,當我哋蒸緊嘅海鮮嘅時候,啲海鮮汁牛晒落去下層嘅粥底鍋度,當我哋一打開見到,龍蝦嘅膏混埋鮮香嘅豬骨粥味,原汁原味,齒頰留香我哋一行三人都食到非常之飽,再加小酌兩杯啤酒,確實係一個聚腳嘅好地方,而且價錢都唔

我哋一行三人都食到非常之飽,再加小酌兩杯啤酒,確實係一個聚腳嘅好地方,而且價錢都唔貴,確實係一間性價比高嘅蒸氣鍋推介
地址:太子荔枝角道133號地下
很久沒吃蒸氣海鮮火鍋了,以前經常吃的,而在好像少了,今次吃得很滿足。這家位於荔枝角道的餐廳,挺爆場的。晚市我們選擇了 318 元的套餐,從第一口刺身開始,就讓人留下深刻印象。刺身拼盤包括了厚切的三文魚、鮮甜的油甘魚、肥美的帶子等,新鮮度直逼高級日料理店。緊接著是重頭戲——蒸氣海鮮。每一份海鮮都是肉眼可見的新鮮,從活蹦亂跳的蝦到肉質緊致的鮑魚,再到鮮嫩的馬友魚,蒸海鮮最重要是有專人控制蒸的時間,每一樣都蒸得恰到好處,保留了海鮮最原始的鮮甜與風味。蒸氣海鮮鍋最令人期待的,莫過於最後的海鮮粥底了,味要夠鮮,質要夠綿,今次用蟹蓋去煲,加上幾輪海鮮蒸煮,粥底充滿了海鮮精華,鮮甜可口。

2024-08-21
book咗12位,但臨時有朋友出席唔到,變成11位。收銀個大叔鬧我哋鬧到成間舖啲人都望住我哋,話我哋霸住佢張大枱。11個,同12個真係咁大差別?呢間必定無下次!
近年香港流行Omakase,衣家連蒸氣火鍋都有廚師發辦啦!😂晚上同老公黎到太子《小漁港海鮮舫》,八點鐘去到依然滿曬座,真係好受歡迎喎!🙈第一次黎,先試下佢地最平的318元/位「是日廚師精選套餐」吧!套餐包括:「刺身拼盤」有三文魚、油甘魚、北寄貝、帶子及希靈魚。「八款時令海鮮」是馬友、鮑魚、扇貝、大蝦、生蠔、蚌、蜆及膏蟹。四款時蔬及一款主食「蟲草花蒸雞」。星期一至四,仲免加一,免茶介,免埋小食,性價比都幾高下喎!😏起初還以為免費小食是蕎頭和黃豆,原來是「避風塘鮮魷」,而且份量不少,還很惹味。最重要係成個套餐食咗成兩個鐘,全程都有專人服侍,唔需要理會要蒸多少分鐘,到時到候就有專人嚟搞,又唔洗你去攪個粥底,你只需要專心食就得喇!😉蒸氣火鍋粥底就是靈魂,店員先把米及豬骨放下,連同蟹膏蟹蓋,上面一邊蒸,鮮甜既海鮮味全滴到粥底,當食到最後再品嚐這鮮甜海鮮蟹粥,每一口都充滿滿足感😊

套餐包括:

刺身拼盤」有三文魚、油甘魚、北寄貝、帶子及希靈魚。

四款時蔬及一款主食「蟲草花蒸雞」。

2024-08-16 181 瀏覽
位於太子「小漁港海鮮舫 」,主打蒸新鮮海鮮,地方佈置得好喜慶,好有中國特色,而且都幾爆滿,非常熱鬧,好彩一早book 左位😉👍卡位都好寬敞舒適。服務態度殷勤有禮,每次會主動過來協助蒸食材,及調校蒸調時間,令顧客安心享用。今晚我地就叫左海鮮蒸鍋套餐,$318/位🥰,每人仲可以叫一款無酒精飲品。🌸喬頭、炸鷹嘴豆餐前小食,喬頭係我最愛之一,而炸鷹嘴豆,加不同調味粉,好惹味😋🌸刺身每件刺身都好新鮮及凍,為整餐蒸氣鍋掀開序幕。🌸避風塘鮮魷好友好鍾意食魷魚,呢款避風塘鮮魷,即叫即炸,熱辣辣夠乾身酥脆,避風堂超惹味。🌸蟹店員首先將部份蟹放落豬骨湯底,熬成粥。🌸魚、扇貝、蝦及鮑魚魚蒸完要即刻食先,就唔怕會腥,大大隻扇貝,粉絲撈埋豉油、香蒜嚟食,特別滋味🥰🌸蠔、蜆蠔🦪好大隻,蜆好鮮甜。🌸蟲草花蒸雞+蔬菜拼盤芋頭、絲瓜蝦雞肉嫩滑,蒸南瓜芋頭,配埋烏冬,健康又美味。🌸蟹粥粥底熬得好綿,好飽下😅,已經唔食得太多。🌸甜點豆沙水晶飽,细細粒,煙煙靱靱,甜度適中。♨️小漁港海鮮舫 鮮蒸‧鮮味火鍋 (太子)📮太子荔枝角道127-133號地舖☎️28689863📱68833144

🌸喬頭、炸鷹嘴豆

🌸刺身
每件刺身都好新鮮及凍,為整餐蒸氣鍋掀開序幕。

🌸避風塘鮮魷

🌸蟹
店員首先將部份蟹放落豬骨湯底,熬成粥。

🌸魚、扇貝、蝦及鮑魚

🌸蠔、蜆
蠔🦪好大隻,蜆好鮮甜。

🌸蟲草花蒸雞+蔬菜拼盤
芋頭、絲瓜蝦
雞肉嫩滑,蒸南瓜芋頭,配埋烏冬,健康又美味。

🌸蟹粥
粥底熬得好綿,好飽下😅,已經唔食得太多。

🌸甜點
豆沙水晶飽,细細粒,煙煙靱靱,甜度適中。

♨️小漁港海鮮舫 鮮蒸‧鮮味火鍋 (太子)
📮太子荔枝角道127-133號地舖
☎️28689863
📱68833144
2024-08-16 213 瀏覽
今天非常忙碌,到了八點多才開始去找飯店吃晚餐,見到這間這家小漁港海鮮舫這個時間點都燈火通明,顧客滿盈相當熱鬧!海鮮舫裝潢很有漁港風情,天花頂吊大紅燈籠和漁夫草帽,墻上是山水畫和對聯,就連蒸汽鍋也是用漁夫草帽做蓋,相當有趣!不但可以見到比手掌大的瀨尿蝦在蒸汽火鍋裡面活蹦亂跳的樣子,最令人驚喜的是各種海鮮食材在蒸汽的熏陶下都是前所未有的鮮甜,叫人領略到什麼是原汁原味的真正味道,難怪香港人中意吃海鮮!鹹香濃厚的粉絲元貝、彈牙鮮甜的鮮蝦以及超值的鮑魚Q彈肥厚,貝殼三寶有蟶子極鮮甜,咬落滿口生津!鮮嫩得無與倫比的魚塊,整個大大隻阿拉斯加蟹的蟹肉和蟹膏多到爆漿,完全保留了原有的鮮味,回味悠長!蟲草花蒸雞配烏冬+農家四寶農家四寶是南瓜、絲瓜、玉米和迷你型番薯,番薯比手指細但是好甜糯,香嫩多汁的雞肉,有韌勁的烏冬吸飽了各種融合而來的香汁,所有食材放在荷葉上,增添了荷葉清新的香氣,整道菜令人賞心悅目,不僅口感豐富,更是營養均衡!除此之外,刺身拼盤也是相當出色甜美,瑤柱排骨蟹粥濃郁香醇,暖胃養生;避風塘鮮魷又脆又嫩,香味十足;紅豆沙粉果,香甜可口,滿滿的紅豆沙,完美的餐後甜點!

蟲草花蒸雞配烏冬+農家四寶

2024-08-16 149 瀏覽
第二次來食蒸海鮮🦪之前已經覺得好滿意😙同朋友經過附近,便介紹他來一起吃🍴先來頭盤一大碟刺身🍣有三文魚,北寄貝,元貝,油甘魚,非常豐富😁再來椒鹽魷魚,炸得金黃香脆🔥外脆內軟好香口😋主菜蒸海鮮出場~有海蝦、大元貝及蟹🦀店員很細心地幫我們將海鮮放在盤上蒸,很快便可以吃🥢海鮮賣相吸引,鮮味十足🤩之後還有大蜆及刀貝,份量好多,同樣鮮味十足😘吃完海鮮,來個蒸雞🐔雞肉好入味,肉質嫩滑🤤烏冬吸收了雞汁精華😍口感彈牙惹味🍜最後吃個海鮮粥底,味道鮮甜,非常滿意🤗
第二次來食蒸海鮮🦪
之前已經覺得好滿意😙
同朋友經過附近,便介紹他來一起吃🍴

先來頭盤一大碟刺身🍣
有三文魚,北寄貝,元貝,油甘魚,
非常豐富😁

再來椒鹽魷魚,炸得金黃香脆🔥
外脆內軟好香口😋

主菜蒸海鮮出場~
有海蝦、大元貝及蟹🦀
店員很細心地幫我們將海鮮放在盤上蒸,
很快便可以吃🥢
海鮮賣相吸引,鮮味十足🤩

之後還有大蜆及刀貝,
份量好多,同樣鮮味十足😘

吃完海鮮,來個蒸雞🐔
雞肉好入味,肉質嫩滑🤤
烏冬吸收了雞汁精華😍
口感彈牙惹味🍜

最後吃個海鮮粥底,
味道鮮甜,非常滿意🤗
  • 刺身拼盤
  • 避風塘鮮魷
  • 肉蟹
  • 南瓜排骨粥
  • 海蝦
  • 貝殼三寶
  • 鮑魚
自從屋企附近個間蒸氣海鮮火鍋執左 就已經無再食過🥲 最近俾我搵到間一個價錢 有多款時令海鮮 岩哂選擇困難症 又包你食到夠飽肚既蒸氣海鮮火鍋 位於太子既「小漁港 海鮮坊」♨️🥢是日廚師精選套餐 $318 / 位• 刺身拼盤有三文魚腩 ; 帶子 ; 鰤魚 ; 希靈魚 ; 北寄貝😍 全部都非常新鮮 肥美誘人🤤• 八款時令海鮮第一輪先食左 惹味鮮甜既「蒜蓉粉絲扇貝」; 肉質紮實既「海草蝦」🦐 ; 爽口彈牙既「鮑魚」同埋 肉質鮮嫩 魚味濃郁既「馬友」🐟 而第二輪就食左 鮮嫩爽脆既「蟶子王」 ; 新鮮滑溜既「生蠔」🦪 ; 厚身韌口既「沙白蜆」😌 最後就系重頭戲 肉質肥厚既「大肉蟹」🦀• 四款時蔬有絲瓜 南瓜 芋頭 粟米 同 小蕃薯 夾埋荷葉蟲草花蒸雞件🐥 蒸完之後啲雞油標哂出嚟 最後撈埋啲烏冬一齊食• 主食一份用蟹膏蟹蓋 豬骨 瑤柱 加埋海鮮既精華煲出黎既粥底🥣 健康又好味💁🏻‍♀️ 仲要份量超多到最後要打包走😂椒鹽白飯魚 $68見到隔離枱都嗌左小食 忍吾住嗌😜 香酥惹味

是日廚師精選套餐 $318 / 位

2024-08-06
  • 椒鹽白飯魚
  • 是日廚師精選套餐
2024-08-12 156 瀏覽
聽朋友推介太子有間蒸氣火鍋,超級抵食👍🏻講緊三百幾蚊已經可以食到海鮮大餐(有蟹㗎!)雞肉、豬骨粥等等😍嚟到又真係覺得性價比超高,食到勁飽🤰🏻海鮮蒸鍋套餐($318)首先會包咗五款刺身,分別有三文魚、帶子、北極貝、希靈魚同油甘魚~五款刺身嘢都係正常放題質素,切得都幾厚下🙌🏻跟住就會到蒸海鮮👍🏻分別會有手掌咁大粒嘅帶子、油脂感超舊嘅馬友、四隻竹節蝦同兩款大鮑魚😍其中最令我有驚喜嘅係馬友💯蒸完之後啲肉幾軟、油脂感🆙!! 🤩仲食到啲牛奶味😎之後就會食到膏蟹,膏蟹都好大隻同埋好多肉💯海鮮類就到呢度完咗,跟住就會食蒸蔬菜同埋雞肉烏冬🤩想講雞肉超級多油脂,浸晒落啲烏冬度超級香,非常濃味👍🏻烏冬係日本嗰隻💯最後就會食埋用膏蟹蓋加豬骨整成嘅精華粥,粥嘅話個人覺得偏淡少少🤏可以叫姐姐攞啲鹽~

海鮮蒸鍋套餐($318)

五款刺身嘢都係正常放題質素,切得都幾厚下🙌🏻

之後就會食到膏蟹,膏蟹都好大隻同埋好多肉💯

同事食過推介《小漁港》海鮮蒸鍋食物新鮮又高質素,店員友善親切。我們左海鮮蒸鍋$318:先送上刺身拼盤:有厚切三文魚、北寄貝、鯛魚、帶子、金槍魚。魚類:肥美新鮮嫩滑鮮甜,帶子:都很新鮮又甜。北寄貝:爽口味鮮甜吃完刺身店員將米和豬骨放入鍋中,然後幫手蒸海鮮:蒸粉絲元貝:粉絲索左元貝汁很清甜,大大粒元貝肉好鮮甜美。海蝦:海蝦很大隻,爽口鮮甜。鮮鮑魚:大大隻爽口味甜。馬友魚塊:魚肉質幼滑。蒸貝殼類:有三種蜆,蜆肉全都新鮮清甜好吃。蒸大肉蟹:店員將蟹蓋放鍋底煮粥,超大隻大肉蟹,🦀肉超鮮甜肉質彈牙蟹膏甘香美味😋荷葉蟲草花蒸雞件:有南瓜片、粟米、芋頭片、幼烏冬,雞肉嫩滑味鮮甜,蔬菜類夠健康。粥底綿滑可口豬骨都夠淋,又有乾元貝仔再加蔥、芫茜更美味,我很飽都吃了兩碗真不錯👍。小食:避風塘鮮魷,鮮魷炸得鬆脆可口。飲品:椰青水甜品:紅豆水晶餅好好食。總結:食材新鮮,星期一至四免茶介免小食免加一,真心推介。
我們左海鮮蒸鍋$318:
先送上
刺身拼盤:有厚切三文魚、北寄貝、鯛魚、帶子、金槍魚。
魚類:肥美新鮮嫩滑鮮甜,
帶子:都很新鮮又甜。
北寄貝:爽口味鮮甜
吃完刺身店員將米和豬骨放入鍋中,然後幫手蒸海鮮:
蒸粉絲元貝:粉絲索左元貝汁很清甜,大大粒元貝肉好鮮甜美。
海蝦:海蝦很大隻,爽口鮮甜。
鮮鮑魚:大大隻爽口味甜。
馬友魚塊:魚肉質幼滑。

蒸貝殼類:有三種蜆,蜆肉全都新鮮清甜好吃。

小食:避風塘鮮魷,鮮魷炸得鬆脆可口。
飲品:椰青水

甜品:紅豆水晶餅好好食。

總結:食材新鮮,星期一至四免茶介免小食免加一,真心推介。
  • 刺身拼盤
  • 避風塘鮮魷