2020-08-24
地圖提示在太子地鐵站步行只需 10 分鐘,周街都係人迫迫夾夾,行到我身水身汗終於到逹,朋友們稱由旺角地鐵出發會更近呢。依舊我最先到達打點一切,坐定定等朋友續一到來。四眼哥哥侍應熱情好相遇,擔心我已等成粒鐘,朋友還未到步,再擔心我唔夠飽提意加點食物。嬸嬸侍應都服務周到,兩個雞煲都親手幫我翻炒一下,更香更均勻。肉類由廚房安排,蔬菜類由要自助係廳面取。剛才發現原來係任食火鍋,我個人一向不喜愛任飲任食、自助餐或放題這類食店,朋友聚會就無所謂。雞煲都有好幾款供應,川辣雞、藥膳雞、椰汁雞、南薑雞及芝士雞,別具個人風格及創意。火鍋馬拉松,由七半吹到零晨一點,砌足 5 個幾鐘,人家打洋要收工呀!朝日啤酒,難得夠冰凍,特別順喉好飲!朝日啤酒,早前茶杯有強烈漂白水氣味,猶有餘悸好有陰影!還是用膠飲管更安全安心,雖然不太環保。雷式混醬,無敵百搭配任何食材都天衣無縫!生蒜蔥花辣椒豉油,混然銷魂。自助調味吧非常隱蔽,有緣人先見到,食到尾聲臨埋單,終於發現設於最深入角落處。酸青瓜蘿蔔條,酸酸甜甜脆脆開胃小食,冰凍一點會更可口。藥膳雞腳,紅棗甜味特濃,還有像黑糖的味道,強烈入魂,爽脆多汁。滷水金錢肚,爽爽的但非常淡
酸青瓜蘿蔔條,酸酸甜甜脆脆開胃小食,冰凍一點會更可口。藥膳雞腳,紅棗甜味特濃,還有像黑糖的味道,強烈入魂,爽脆多汁。滷水金錢肚,爽爽的但非常淡口,都係要辣椒豉油出動。
小辣招牌川味雞煲,眼測有著指天椒、白洋蔥、紫洋蔥、蒜頭、芹菜、芫茜、花椒、大蔥,薑片,真材實料豐富非常。四眼侍應哥哥溫馨提示蓋上開火滾 3 分鐘食得,可以用檯上的 3 分鐘砂漏計時呢。真係得真心得,大家意向一致唔夠喉要再添食!
四位慢嘆兩個雞煲,清得一乾二淨。醃過的雞件內外都充滿清爽醬汁味道,南乳味芬芳十足,質地幼滑嬌嫩,掛上大量秘汁放到嘴裡翻騰幾回,肉汁滴滴。香料配菜味道豐富香辣百花齊放,完全忘記乾炒烏冬或出前一丁啊,唯有下次再嘆!
安格斯雪花肥牛,淡淡然的滑滑鬆軟肉質,淡茂茂的牛味,沾上辣椒豉油吞落肚算吧!西班牙黑毛豬梅肉,甜味突出非凡,嚥韌有嚼勁,比肥牛更好味道。新西蘭嫩鴨血,脆彈無腥無嗅,無耐性等她們吸湯吸汁急急享用。牛柏葉,雪白真係漂到無任何味道,靠晒您了辣椒豉油。
韓國珍寶蟹棒,唔係大條就得既,完全無韓味亦無蟹味,鞋烚烚大陸味濃厚!與車仔麵檔供應膠感紅卜卜假味廉價國產蟹柳一樣,討厭!鮮番茄,新鮮度不容置疑,多汁鮮甜!百福豆腐,滑嘟嘟充滿豆香。金菇菜,爽爽脆脆甜甜的菇味。鮮冬菇,滑彈菇味清甜。冬瓜片,食落似足勝瓜?味道質地百份百一樣。韓國珍寶蟹柳。
美國健力士啤酒腸,黑啤味感受不到,似德國香草黑椒白腸,爆汁好味!頂級水晶魚丸,魚丸?魚蛋?勁假的口感,咬到索索聲,味道近似魚片頭。南薑雞煲,感覺非常東南亞!極大量芫茜鋪面,加入黃薑粉蒜頭香茅更添風味,辣度也不弱,使我有點冒汗咯。
養生正氣雞煲,聞一聞真係堅香噴噴使得我口水長流,不過食落淡茂茂,點辣椒豉油提味許多。豆卜太乾不夠湯汁不夠雞汁索,蓮藕片爽脆清甜,冬菇絲比雞肉更好味道。雞髀厚身彈彈結實,雞胸乾乾略鞋,翼尖雞翼肥美滑嘟嘟。如果加雞肝雞腎同煮,能使味道更香甜味美,更神秘豐富。德國車打芝士熱狗腸、鮮味墨魚丸、台灣影子墨丸、四方豬紅、香煎午餐肉、五香牛腩,我明明寫 2 位喎何解只比 1 人份?原來點菜紙係寫件數不是份數。
德國車打芝士熱狗腸,最初幾口還可以,味濃腸彈,越食越咸的滴汁芝士餡!鮮味墨魚丸,街市普通凍肉舖質素粉肉參半。台灣影子墨丸,還以為什麼利害東西,原來只不過墨汁墨魚丸,食過新鮮濕潤發光的,這粒雪藏的完全不入流。四方豬紅,車仔麵檔無醃過無浸過無味的豬紅,食原味點辣椒豉油吧。香煎午餐肉,烚得透徹仍是咸咸的。五香牛腩,鬆軟泛著輕輕牛羶味。
西班牙黑毛豬火腿,超薄切半透明,左涮涮右涮涮,均勻粉紅色,起動﹗豬甜味強勁,半點羶也沒有,嫩滑無比,彈彈多汁,滾埋辣椒豉油無得頂﹗豆腐卜、鮮冬菇、娃娃菜、油麥菜。養生正氣雞煲,加湯?真身為雞粉水吧,有色無味殺人放無形!所以保留雞胸雞背餚湯底,都係無味於事無補。
全部蔬菜一鑊熟,希望能令無味雞湯起死回生!豆卜索湯一流但湯底沒有味道淡茂茂,辣椒豉油再出動!鮮冬菇滑嘟嘟爆汁開心,娃娃菜油麥菜新鮮爽嫩已十分足夠。