朋友一直介紹我去食北角嘅「The Bite」,話個度嘅雞翼同Burger都幾有水準,可惜一直未有機會去品嚐一番。最近,知道The Bite係西環開左分店,既然你都主動走左入去我嘅地盤,我當然唔可以係Happy Friday放你一馬啦!The Bite FLame係香港大學站B2出口行一條短短的斜路就到。沿途其實都開左唔少新食肆,有機會嘅我要黎逐一挑戰一番!門面簡單,半開放式的設計,適合近日開始翻風的日子,唔需要開大冷氣。主要都係偏向美國同墨西哥風格的設計。Burger款式唔算太多,可見餐廳主打味道紮實的Burger為主,唔會好似坊間某些大品牌的Burger店有成幾十款唔同的Burger做到濫哂。貴精不貴多!由於朋友未到齊,所以叫住個厚切薯條食住先。薯條夠粗夠薯味,配上酸忌廉都已經係一般Burger店的做法了。呢度的酸忌廉再加上少許黑松露油,令味道豐富起來。食完個薯條後朋友都到齊,可以開始Burger派對了!講到Burger,我覺得最Classic的配合就係「漢堡扒丶芝士丶煙肉」三重奏,所以我就點左個Crispy Bacon Cheese Burger。當時我的想法係...「快D影完呢張

主要都係偏向美國同墨西哥風格的設計。
1924 瀏覽
炸厚切薯條
Crispy Bacon Cheese Burger
當時我的想法係...「快D影完呢張相佢,我要食左你落肚....!」
本來食Burger我比較鍾意5成熟,但係呢間餐廳冇問到我地嘅要求,所以我地都交比佢地去決定。肉大約煎到7成熟,但係可以見到肉汁重係非常豐富,配以新鮮的蕃茄同生菜,而面包亦都非常軟熟。不過,底部的面包厚度較單薄,無法完全承抬上面約1.5CM厚的豐富肉味。建議下層面包厚度需要稍為增加,以提升成個Burger的完整度。
Sloppy Joe
朋友點的墨西哥辣肉醬漢堡,少少辣的肉醬多到流哂出黎,女士食呢個包記住小心食到成身都係。肉醬的味道溫和唔會太辣,味道微微搶過漢堡扒成為主角。雖然酸瓜丶生菜同蕃茄唔足夠抗衡強勢的肉味,但對於食肉獸的我們黎講味道非常惹味,建議可以提升肉醬的辣味或酸瓜的酸味。
Back Bacon Cheese Burger
朋友點的Back Bacon Cheese Burger其實同我點的Crispy Burger味道相差不遠,唯一分別係採用了大塊的煙肉,煙肉味道比起Crispy Bacon淡,但多了一種煙燻味道,肉汁的飽滿程度一樣係咁豐富,味道上較為適合女士的口味。
Mushroom Burger
又係一個滿到瀉嘅Burger,用上了新鮮的蘑菇,加上特濃的醬汁,味道同之前三個Burger的風格與味道截然不同。可惜濃厚的醬汁味搶去了漢堡扒的香味,食落口肉的香味大大減低了,冇好似之前3個Burger一樣帶來衝擊性的味道。
水牛城炸雞翼(中辣)
朋友話北角的The Bite雞翼好好食所以我地都點左一份中辣的雞翼,配以酸忌廉同西芹。老實講,冇我想像中咁好食。中辣的味道的確係惹味,食到我D朋友辣到之之聲。醬料的辣味主要來自加入左辣椒仔一類的墨西哥醬料,味道夠哂辣,可惜辣中偏酸,唔係我杯荼。
Long Island
叫左杯Long Island,酒味唔重,配合濃味的Burger係一個唔錯的選擇。
Iced Mocha
朋友點的Ice Mocha,咖啡味唔夠重,朱古力味過重,偏甜。
士多啤梨奶昔
望住一個咁靜的環境同一班朋友渡過一個Happy Friday Night,係一個好好的選擇!
2016-10-14
Sloppy Joe