2021-04-08
見朋友係堅尼地城話想食餃子🥟,上網睇完就決定試吓呢間餃子店。鋪面睇落都幾寛落,全部都係四人枱,唔會話好逼咁。落單後,姐姐會送上一碟前菜,係自家製嘅酸蘿蔔,唔會太酸,口落都幾爽身😝,係個唔錯嘅前菜。龍鳳松茸雙灼餃 $86我叫湯餃,一共有八隻,佢會有白松露味同黑松露味,各有四隻。松露醬餡料足,我啖啖都食到松露又香口,配上半肥瘦豬肉都幾好,一個感覺新鮮又矜貴嘅餃子☺️。湯底叫狀元九鼎湯,由粉葛、赤小豆、扁豆,再加鯪魚等材料煮成。係自家屋企煲嘅感覺🏠,我認為粉葛味比較重,飲落甜甜地咁。雙拼煎餃子10隻 $52+5另一碟叫咗雙拼煎餃子,一份係韮菜豬肉餃,一份係芫荽豬肉餃。餃子餡料都飽滿,煎餃外皮香脆,熱辣辣🤓。韮菜餃當然有好香嘅韮菜味,芫荽餃嘅芫荽份量略有調整過,唔似韮菜咁多,所以都容易令人接受,唔怕淨係俾芫荽味搶晒。蜂蜜檸檬薏米水 $20薏米水睇落清清地,其實會飲到佢落咗檸檬汁嘅味道。正正係跟咗蜂蜜🍯,令到成杯嘢甜味較重,不過,佢係一個天然嘅甜味,所以飲落去嘅感覺都幾滋潤。餐廳另外都會提供唔同嘅餃子醬汁,例如菜脯豆豉醬、四川麻辣醬、醋同埋豉油。我就試咗菜脯豆豉醬,都幾辣身🌶。可能本身唔係太食得
龍鳳松茸雙灼餃 $86
雙拼煎餃子10隻 $52+5
蜂蜜檸檬薏米水 $20
餐廳另外都會提供唔同嘅餃子醬汁,例如菜脯豆豉醬、四川麻辣醬、醋同埋豉油。我就試咗菜脯豆豉醬,都幾辣身🌶。可能本身唔係太食得辣,點少少已經夠辣,特別啱晒鍾意食辣嘅朋友😝。