2023-06-27
🌟餐廳:俊軒越南餐廳📍地址:中環永吉街36號永吉利商業大廈地下E號舖💰價位:~$50 - $100⏰營業時間:星期一至六 11:00 - 21:00 / 星期日休息📱電話:29074955中環一向有好多唔同國家菜式既小店,今日就約咗朋友仔去食我最鍾意食既越南菜~呢間「俊軒越南餐廳」主打多款越式湯粉及特色飯類,重點仲有多款越式地道小食,岩哂我地~———————————————————🔹越式炸春卷春卷既餡料好澎湃,香脆又惹味~一共4大條春卷,釀入肉絲、粉絲、雲耳絲及蘿蔔絲等,口感夠哂豐富~配菜仲有新鮮生菜、薄荷葉及越式酸菜,搭配炸春卷好夾~當然唔少得靈魂既越式醬汁,微微酸辣,食得更惹味~———————————————————🔹鵝肝醬三色扎肉法飽呢款鵝肝醬三色扎肉法飽,大推!!除咗材料豐富,有齊扎肉、豬肉、芫茜及酸菜等材料,重點係超濃郁香滑既鵝肝醬,食起黎多一份油脂香氣,層次感更佳~加上法包外層香脆,入邊軟熟,大大啖好滋味,必試!———————————————————🔹蕃茄蟹肉湯檬餐廳主打菜式之一~大大碗湯檬上層鋪滿越式蟹肉餅、蟹肉、蝦肉及蕃茄等材料,性價比一流~配合濃濃既蕃茄湯底,酸酸甜甜
📍地址:中環永吉街36號永吉利商業大廈地下E號舖
💰價位:~$50 - $100
📱電話:29074955
🔹越式炸春卷
🔹鵝肝醬三色扎肉法飽
呢款鵝肝醬三色扎肉法飽,大推!!
🔹蕃茄蟹肉湯檬
餐廳主打菜式之一~大大碗湯檬上層鋪滿越式蟹肉餅、蟹肉、蝦肉及蕃茄等材料,性價比一流~配合濃濃既蕃茄湯底,酸酸甜甜好開胃!而且檬粉份量亦夠哂多,索滿湯底既精華,好出色~
🔹馬拉盞通菜
最後叫多款香噴噴既馬拉盞通菜,同樣係超大碟~通菜煮至剛剛好,搭配惹味又帶點微微辣既馬拉盞醬炒制,好香濃~
😋味道:4.5/5
🏢環境:4/5
💁🏻♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
👅整體小總結
真心推介呢間小店比大家~餐廳主打既越南菜式夠地道正宗,味道及用料都好出色~而且每款食物份量十足,性價比高加上價錢親民,大家快d去試下啦~