剛剛社交距離鬆綁,馬上去試一下西灣河新既韓國餐廳。星期五晚上7:20分到餐廳,好多人,所以只有比較窄既二人位。坐低點左兩樣野,(1)半半炸雞同(2) 芝士辣海鮮炒年糕,之後有一張單俾我地,顯示點菜時間為7:25分。之後就一直等,等到7:45分,開始覺得唔對路(等左20分鐘咩都未有)。望下周圍,發覺後面個枱都追緊單,我地馬上叫埋個服務員跟進下我地張單(最後呢枱係取消order就走左)。再繼續等,發現有點解枱枱都有兩碟前菜,而隔離個枱就一路都有菜式上枱(又好似都幾好服務),但我地咩都冇呢?等多5分鐘,我地再叫服務員黎,問佢哋係咪應該有前菜。佢地話:有既,但冇哂碟所以要等下。我再問,我地等左30分鐘,點解都未上到枱?佢地見我地開始不耐煩,就再去跟,過左一陣先至拎炸雞同前菜黎。我諗住一路食住炸雞前菜再等,食食下,就發覺又到8:10分,差不多45分鐘都未有?唔通啲年糕仲坐緊飛機黎香港?我就去問佢地,先發現原來佢地漏左單。係呢個時候,都玩左一個鐘,所以我就取消左個order 離開就算。當時,我地都發現有其他枱既客人都追緊單。食左炸雞加一肚氣,我就唔想留低,取消左order 俾埋炸雞錢就走。付款期間

食左炸雞加一肚氣,我就唔想留低,取消左order 俾埋炸雞錢就走。付款期間,發現佢地好多外賣平台嘅order,又係做唔切。但明顯見到,廚房既重點處理外賣平台既Order,delay哂坐係度既客既Order。

另外,我哋中間坐左好耐,個位比較窄,想換去剛空出黎Cart位,但被拒絕。當然,我地走之前其實都未有新客入去坐。

總括黎講感覺好失望,餐廳管理好差,樓面唔夠,出菜好慢,又漏單漏前菜。如果真係做唔到晚市堂食加外賣,就應該考慮做某一樣野先,做好佢先。攪到宜家有咁既customer experience,好難唔上黎OpenRice 寫返個晚餐日記。係咪因為停左晚市堂食太耐,宜家開返餐廳未ready 呢?

食物方面都評論下 - 我坐左一個鐘都淨係食到炸雞🍗。原味炸雞口感一般,比較乾身,唔夠juicy。甜辣炸雞個汁味道不錯。

2022-04-22
60 分鐘 (堂食)