2014-08-05
今次想同大家介紹Deluxe Sandwiches Express 鮮為人知的資訊,仲有分享長期客仔先有機會品嚐的隱藏食品!由於灣仔屬於一個半商業、半舊住宅的區域,有各類型的食肆,而呢間餐廳就屬於中等價格、小本經營的類型,主打港式西餐。小店開業已經有十年以上,由當初的長型廚房,曾經不敵租金加幅太大而差啲就要執粒,到後來經過裝修,成為了現今的模樣。小店由兩姊妹負責經營,廚師只有一位,店內約有座位二十多個。食店座落於灣仔修頓球場旁邊,午市的時候最多人等位,所以…… 提示一:晚市去食,多數唔使等位,但要留意餐廳的關門時間(早收舖)!小弟由食店開業幫襯至今已經十餘年,最近發現師父間中會自製一些餐牌以外的食物,特別推介給熟客們。如果想食到「隱藏食品」,最好就係夜晚去食,因為師父忙完午市同下午茶時段,先會有閒情逸緻去煮啲特別嘢。 提示二:所有隱藏食品都係隨機出現,要視乎顧客的運氣。可以留意近收銀的圓檯,如果有新鮮剛剛煮好的食材,師父有時會放喺嗰到,可以問吓師父今晚有冇特別推介。小弟大概每個月會幫襯一次,一年半內暫時遇過四款隱藏食品:(1) 獨家製的辣椒醬有一次,師父整咗一大樽辣椒醬,辛辣之中又
小弟大概每個月會幫襯一次,一年半內暫時遇過四款隱藏食品:
(1) 獨家製的辣椒醬
有一次,師父整咗一大樽辣椒醬,辛辣之中又帶出濃郁的辣椒香味,即刻炒咗個飯俾我食,唔需要落好多辣椒醬,已經好好食!師父仲話可以帶個細樽去,平啲咁出售,可惜小弟只識食、不擅下廚,所以最後無買到。
(2) 即製梳乎厘
由於附近有超市,師父有次買咗啲材料整梳乎厘。味道都唔錯,特別係即時新鮮打蛋,即刻焗出黎,異常鬆軟。師父話下次想食的話,記得預早打俾師父查詢,等佢可以買定啲材料咁話。
(3) 鮮牛肉漢堡扒
有次帶朋友去食晚飯,師父話整咗漢堡扒,可以配飯或意粉。( 提示三:這裡的天使麵是不錯的!)嗰塊漢堡扒非常足料,因為全塊扒係用新鮮牛肉製造,唔似得機械造咁假,而且肥瘦適中,食完唔會覺得好油膩!
(4) 簿切西冷牛肉西炒飯
餐牌上面有一款飯叫「香草鮮茄西冷牛肉飯」,類似茶餐廳的茄汁牛肉飯。但今次剛好遇到師父新鮮炒好的簿切西冷牛肉,師父話仲啲牛肉未放入雪櫃冷藏,新鮮即食好正!佢仲即時拎咗一細片試味!師父爆香咗啲洋蔥同蒜蓉,加入簿切西冷同少少胡椒去炒(小弟喜歡食西炒飯,所以喺師父炒飯的途中,請師父加茄汁去炒),美味非常! 提示四:師父同店員都喜歡同客人吹水,相當有人情味。吹多幾次就變熟客,師父整咗特別嘢就會問你試唔試!
結語:Deluxe Sandwiches Express係其中一間小弟好欣賞的小店舖,除咗食物味道好之外,不時都有意外驚喜!餐牌以外的食物讓人感覺到師父用心的特別製作,俾到客人特別款待的感覺,更加因為有人情味喺當中,享受食物時別有一番的喜悅!