2021-12-09
朋友仔係中環做完瑜珈約食飯,俾左幾間餐廳我揀,最後就揀左自己之前一路想試既”Check-In Taipei”。位於中環既依間”Check-In Taipei”,個人覺得個裝修比一般既台式餐廳較為別緻,仲有張吧枱,感覺幾fancy。Menu唔算有太多選擇,最後兩個人叫左兩碗牛肉麵、一個小食、兩杯野飲同埋一個甜品。「酸辣牛肉麵」($118):對個牛肉麵有啲失望,第一啖當然係試左個湯先,但個湯既味都幾淡下,唔似係台灣食到既牛肉麵咁。另外寬粉絲好快就淋曬🥲加左佢既所講既秘製辣牛油都唔覺味道有好大分別「魯肉伴台灣A菜」($75):反而個魯肉汁幾香口,魯肉都夠淋同夠多肥膏🤤啲菜撈埋啲汁都幾好味,份量細得滯想食多幾碟🤣「綠豆沙豆漿」($55):飲品算係有驚喜,平時比較少見到有綠豆沙豆漿飲,賣相都幾吸引,初初會驚好甜,但飲落甜度岩岩好,綠豆沙夠香,加埋豆漿既豆香幾好味。「土鳳梨酥奶奶麻糬」($85):中意食麻糬既就唔可以錯過,麻糬煙煙韌韌,加埋碎左既土鳳梨酥,酸酸甜甜,適合食完主食消下滯,麻糬都好重奶味👍🏻
「酸辣牛肉麵」($118):
酸辣牛肉麵