2022-09-10
丫妹係旺角行住街等我收工一齊食飯, 發現咗呢間新開有甜品又有飲品嘅外賣店, 款式吸引, 定必列入今晚飯後必幫襯系列。款式選擇多, 每款都為不同配搭, 單揀款已令我有選擇困難症。最後揀咗兩款飲品同一款甜品。飲品附帶手抽設計, 方便外帶。宇治金時厚鮮奶, on top追加北海道3.5牛奶雪糕宇治金時厚鮮奶中包含咗小丸子、紅豆, 追加咗牛奶雪糕, 開蓋一嚐, 雪糕香甜嫩滑, 加埋本身已搭配嘅紅豆, 跟抹茶鮮奶好match。熟透嘅小丸子林林地, 飲落有層次。渣咋瀑布, 追加北海道3.5牛奶雪糕+椰果丫妹本身好中意食渣咋, 所以一路飲已經讚口不絕。渣咋飲品本身較甜, 令追加嘅牛乳雪糕味無咗突出, 而本身搭配嘅西米, 再加上追加嘅配料雪糕同椰果, 令整杯口感味道更為豐富。熱腐竹蛋花糖水 (自選5款配料)揀咗椰果、紫米、寒天晶球、仙草、荳花小筒手攜式外賣好方便, 糖水暖暖地, 糖水有淡淡蛋香, 不過甜度較淡, 荳花超滑, 入口即化; 多種配料令層次更豐富。
宇治金時厚鮮奶, on top追加北海道3.5牛奶雪糕
丫妹本身好中意食渣咋, 所以一路飲已經讚口不絕。
揀咗椰果、紫米、寒天晶球、仙草、荳花