2024-05-11
屋企人攞枱先,我之後到埗,一坐低枱底頂腳,枱面撞手,原來剛才無位,攞張麻雀枱代替先,無辦法唯有食住先。呢頭叫左兩樣點心,嗰頭就有吉枱,諗住話換枱喇,嗰阿姐就話“你叫左野就唔換得架啦”,吓?問下個經理,佢問阿姐“你有無說聲“唔好叫住,等一陣再換張枱”呀?”,佢靜左,無就換枱啦。阿姐開始發茅話“有枱就用得架啦”,“叫左野又點轉呀”,我就反駁話“你是咪屋企都用麻雀枱食飯架?”,“點解轉唔到呀,用唔返張單咪開過張單囉”,佢又話“要轉枱唔一早說,張枱照用就得”,我答佢“是你無一早說定先,正常都唔用麻雀枱啦,四邊都突起,手都放唔到,你食比我睇啦”,又啞左。最後卒之經理換左枱比我,其間細枱放眼望去又多幾張,p.s.至於一開始麻雀枱後面有兩張大枱是比人夾枱用,屋企人唔想同陌生人坐就無揀到,結果到我食完前幾分鐘先有客用到,啋。