2016-10-19 206 瀏覽
最近係 facebook 見到朋友係飼說打咭,搞到自己都好想打埋一份,於是揀左今晚去。位於銅鑼灣既餐廳都頗有氣氛,被安排到一個位置坐。不過一坐下已經比旁邊既坐位吸引,旁邊既坐位自成一角,枱面放有舊式打字機,甚有特色。估唔到過左一陣該坐位既客人就埋單,終於一嘗到秘位既滋味。餐牌食物唔算好多,但就有好多特色飲品。手工麵包,沙律配柚子汁,意式蔬菜湯手工麵包熱辣辣,拿起要小心,食落十分鬆軟,記得襯熱食。食既時候我就鐘意配埋意式蔬菜湯一齊食,蔬菜湯並非一般流質既湯,而係整到較為傑身既形態,入口感覺味道更香濃。黑豚肉泡菜雜菌醬汁飯驟眼睇好有煲仔飯既感覺,深啡色既飯加上黑豚肉,係煲仔飯既格局,當然眼前呢個飯靚太多。黑豚肉有嚼勁,但唔韌。飯入口黏黏的,但飯質比煲仔飯軟身,味道濃。仲有少量既泡菜做點綴,令味道豐富,又唔會太辣。Oreo 冰山Oreo 朱古力都幾大杯,一個人飲都幾飽,有好香朱古力味,又唔會太甜,碎冰夠細,入口舒服,當然唔少得Oreo餅。難得第一次嚟就咁好彩坐到秘位,當然唔可以食完就走咁浪費,點都要留多一陣影下相先。
估唔到過左一陣該坐位既客人就埋單,終於一嘗到秘位既滋味。
餐牌食物唔算好多,但就有好多特色飲品。
手工麵包,沙律配柚子汁,意式蔬菜湯

黑豚肉泡菜雜菌醬汁飯

Oreo 冰山