2018-12-11
星期六去左旺角行街, 想食餃子都會揀行去太子食由旺角行左20分鐘, 再等左30分鐘, 就係為左食美味餃子星期六下午3,4點左右到, 唔係食飯時間都要等半個鐘唎到餃子味道只得3種:韭菜肉餃, 白菜肉餃, 雲耳椰菜肉餃可以揀湯或者煎, 湯或煎價錢一樣湯餃湯底係野葛菜煲生魚豬骨湯同埋要揀大同細, 大有10隻, 細有7隻, 但係大同細只係差5蚊, 所以一定係叫大抵d不過如果唔係正餐既話其實細都夠, 食唔唒都係叫返細好d唔好浪費食物之前試過煎餃, 所以今次食湯餃我地叫左一碗大既雲耳椰菜肉餃同埋韭菜肉餃,再加杯豆漿野葛菜煲生魚豬骨湯, 魚味好濃, 豬骨湯就被濃濃既魚味蓋過, 湯唔會太咸, 可以飲唒餃子唔會太咸, 應該冇加味精, 食到菜同肉既鮮味, 如果覺得唔夠咸就可以夾埋辣菜脯食食餃子一定會揀韭菜肉餃, 韭菜夠香而雲耳椰菜肉餃就比韭菜肉餃多出少少鮮甜味豆漿少少凍,都幾甜等緊食物黎既時間可以自己拎定d辣菜脯出黎, 都係要幾多拎幾多啦, 都幾咸同幾辣下架
星期六下午3,4點左右到, 唔係食飯時間都要等半個鐘
唎到餃子味道只得3種:韭菜肉餃, 白菜肉餃, 雲耳椰菜肉餃
可以揀湯或者煎, 湯或煎價錢一樣
湯餃湯底係野葛菜煲生魚豬骨湯
之前試過煎餃, 所以今次食湯餃
我地叫左一碗大既雲耳椰菜肉餃同埋韭菜肉餃,再加杯豆漿
食餃子一定會揀韭菜肉餃, 韭菜夠香
而雲耳椰菜肉餃就比韭菜肉餃多出少少鮮甜味
豆漿少少凍,都幾甜