2022-10-18
🙋🏻♂️餓底探員今晚去咗尖沙咀調查呢間韓國人氣過江龍烤肉店,喺韓國有過百間分店,餓底每次想食燒肉都會諗起呢間🐖濟洲五花肉 $180📸表示呢個五花肉係厚切,油花分佈平均,放喺個爐上面慢慢燒,燒到兩邊焦香再剪開嚟食🙋🏻♂️表示個五花肉食落好香口,肉質爽口,加少量海鹽同麻油一齊食令個五花肉更加鹹香惹味,仲可以加泡菜同生菜包起嚟食,減低油膩口感,泡菜,生菜同醬料可以到自助吧自取,無限添加,另外個爐邊蛋係免費嘅,分別加咗芝士同泡菜,食落香滑帶少少焦香,芝士香濃,泡菜食落口感特別,食完仲可以免費添加,好正呀💦🍜水冷麵 $85📸表示個水冷麵浸住喺碗鋪滿冰塊嘅水入面,面頭放咗雞蛋,青瓜絲,白蘿蔔片同蕃茄,仲有少量芝麻點綴,簡單得嚟好靚,好治癒🙋🏻♂️表示個麵底係用咗蕎麥麵,食落好滑但又帶少少蕎麥嘅粗糙口感,好有咬口,雖然個湯底只係冰水,但蕎麥嘅獨有香氣令碗麵食起上嚟都唔覺好寡,如果覺得唔夠味可加入白醋同芥辣調味🍙蟹籽紫菜飯團 $50📸表示個飯團面頭鋪滿蟹籽,沙律醬同紫菜,好吸睛,個飯團要自己動手整嚟食,餐廳提供咗手套,好貼心🙋🏻♂️表示先將所有配料撈勻,用拳頭咁上下嘅份量搓到理想嘅形狀,餓底就搓到一粒
💦🍜水冷麵 $85
🙋🏻♂️表示先將所有配料撈勻,用拳頭咁上下嘅份量搓到理想嘅形狀,餓底就搓到一粒波咁,一共整到六粒,食落充滿紫菜同蟹籽嘅香味,可能係自己動手整,感覺特別好食,有得整又有得食,成個過程好有滿足感,餓底真心推介呢個飯團俾各位吃貨
⚠️溫馨提示
臨走前記得去自助吧拎埋Melona雪條食,每人限取一條咋
📈吃貨指數
😋好味度 9.5/10