2021-07-23
偶然在網上見到龍蝦套餐的介紹,原來意大利餐廳『The Point 』,最近又有新搞作。今次以矜貴的新鮮波士頓龍蝦作主題,打造「龍蝦盛宴2.0套餐」$588, 覺得幾吸引就決定一試。 由於係限量發售,仲特地提早一日預訂~下班和先生來到如心廣場二期『The Point 』,餐牌上食物選擇都算豐富,前菜,意大利麵/飯,薄餅, 海鮮,牛扒,甜品一應俱全。但都動搖唔到我食「龍蝦盛宴 2.0套餐」既決心 ~🚩青蘋果梳打 (2 杯)點餐後,最先上枱的是冰凍的「青蘋果梳打」,酸甜解暑,啖啖透心涼。🚩龍蝦湯 (2 客)橙紅色的「龍蝦湯」色香味俱全,質感幼滑濃稠,帶有濃郁的龍蝦香味,湯裡有些蝦仁豐富口感,不錯!!🚩鮮蝦水果莎莎(2 客)接著上枱的是浸過酒的鮮蝦,配芒果,番茄,牛油果,份量不多,勝在賣相別緻。鮮蝦帶有淡淡的酒香味,配上切粒的水果,除有沙律醬外, 還帶有黑醋的香味,十分醒胃。🚩原隻新鮮波士頓龍蝦海鮮煲配扁意粉主角,原鍋上的龍蝦海鮮意粉份量比想像中大,除龍蝦外,還有青口,蜆和魷魚圈等海鮮,看得人食慾大增。龍蝦熟度剛好,入口鮮爽彈牙,青口和蜆夠新鮮, 魷魚圈大而唔韌,醬汁由龍蝦湯混合海鮮煮成, 鮮
原來意大利餐廳『The Point 』,最近又有新搞作。
今次以矜貴的新鮮波士頓龍蝦作主題,
下班和先生來到如心廣場二期
『The Point 』,餐牌上食物選擇都算豐富,
前菜,意大利麵/飯,薄餅, 海鮮,牛扒,甜品一應俱全。
但都動搖唔到我食「龍蝦盛宴 2.0套餐」既決心 ~
🚩青蘋果梳打 (2 杯)
點餐後,最先上枱的是冰凍的「青蘋果梳打」,
酸甜解暑,啖啖透心涼。
🚩龍蝦湯 (2 客)
🚩鮮蝦水果莎莎(2 客)
接著上枱的是浸過酒的鮮蝦,配芒果,番茄,
牛油果,份量不多,勝在賣相別緻。
鮮蝦帶有淡淡的酒香味,配上切粒的水果,
除有沙律醬外, 還帶有黑醋的香味,十分醒胃。
🚩原隻新鮮波士頓龍蝦海鮮煲配扁意粉
主角,原鍋上的龍蝦海鮮意粉份量比想像中大,
除龍蝦外,還有青口,蜆和魷魚圈等海鮮,
看得人食慾大增。
龍蝦熟度剛好,入口鮮爽彈牙,青口和蜆夠新鮮, 魷魚圈大而唔韌,醬汁由龍蝦湯混合海鮮煮成, 鮮甜味道更勝一籌, 而口感煙韌的扁意粉吸滿甜美醬汁後, 好味程度不輸海鮮,多來一鍋都能食完。
品嚐完豐富的龍蝦海鮮意粉過後,
如果未夠喉,仲可以食埋北海道帶子鮮蝦pizza (9吋)+$98,同甜品朱古力布朗尼配烤香蕉合桃雲呢拿雪糕$+48 !!🍌
套餐$588,仲包 2人份的飲品,龍蝦湯同前菜,
整體都算幾豐富好味道,而單點同樣的龍蝦海鮮意粉就$438,點計都係套餐比單點性價比高很多呢,值得一試 😎
The Point - Pizza & Pasta (如心廣場)
荃灣大河道98號如心廣場二期2樓214號舖
🌙月光太太