2012-09-19 53 瀏覽
早已聞名大坑小甜谷, 由藝人谷祖琳小姐開設, 頗具人氣但大坑對於我地呢 d 新界九龍人黎講, 實在太遠喇 , 所以一直都無打算去 , 直到有一次行 LCX , 見到呢度新開張不過o個陣己經食到飽左, 所以無幫襯 , 其後見 openrice 新餐廳提示有佢都有決心要黎試一試o家, 今日就正好我地黎到海港城, 正好午餐無叫飲品, 又正好搵完商場o個幾個叮噹場景之後, 有點口渴呢度設計為半開放式 , 一個細細 cashier 位 , 下面有雪櫃, 後面就己經係 open kitchen , 客人可以清析見到店員製作甜品/飲品廚房側有度門 , 打開門就係客人o既座位 , 但呢邊都一樣係開放式,背後一道掛滿明星照片o既牆 , 古天樂方力申應采兒 ... 唔惹少o家喎相中個個都著住小甜谷o既 staff tee , 又或者o係度整緊甜品 , 幾得意 =)黎到時座位全滿, 買完飲品後等左一陣, 有位坐就坐低等, 前後都有10 分鐘, 因為今日得兩個 staff , 一個收錢加待應, 另一個o係廚房整menu 上有多種飲品 , 我就揀左樣我o既至愛味道, green tea x red bean
早已聞名大坑小甜谷, 由藝人谷祖琳小姐開設, 頗具人氣
但大坑對於我地呢 d 新界九龍人黎講, 實在太遠喇 ,
都有決心要黎試一試o家, 今日就正好我地黎到海港城,

黎到時座位全滿, 買完飲品後等左一陣, 有位坐就坐低等,
menu 上有多種飲品 , 我就揀左樣我o既至愛味道, green tea x red bean ^^
1. 抹茶紅豆泡冰
~ $38 一杯 , 見到佢 d 杯o既 size , 似乎唔多配合個價錢喎 ...
令我禁不住會將佢同星巴克早前推出o既綠茶紅豆星冰樂相比
抹茶味淡 , 而且偏甜, 紅豆都算幾大粒, 但唔夠淋身 , 甜度就 ok
泡冰質感似 smoothies 而唔係沙冰o個種, 但無乜點落奶 , 唔夠滑
水晶珠成為左成杯泡冰o既精華, 口感好特別 , 咬落卜卜聲咁
裏面仲有 d 抹茶o者喱 , 不過個味都係好淡, 唔細心 d 品味就只食到甜味
確實係給比下去 , 如果係 $ 28 , 咁樣o既質素都可以嗌收貨, 但 $ 38 就 ........
## menu 仲有D 係朱古力系列 , 睇佢 d 配搭都好似會唔錯
而比較特別o既仲有榴槤泡冰 , 其實都有少少吸引,
如果下次真係再黎試o既話 , 我應該會叫佢少甜, 希望效果會好吧
2012-09-16