2023-12-13
今日放工又唔想煮飯,於是就喺附近一間裝修雅致,坐得舒服而又多選擇嘅茶餐廳開餐。阿女去到茶餐廳,必會叫的乾炒牛河,河粉加入入瑞士汁同炒,甜甜地,乾身得來又不油膩,再加上大量軟滑的牛肉片,同幾條翠綠菜心,份量大到兩個女仔食都夠。另一必點就係厚切焗豬扒飯,因為即焗的關係所以需時,一上枱已經聞到芝士同蕃茄汁的香氣。厚切的豬扒鋪滿整隻碟,軟腍得來又不會鞋口,撈勻酸酸甜甜的茄汁芝士同炒飯底同食,不用幾分鐘就清晒。估唔到茶餐廳會有咁出色嘅酸菜魚,味道很正宗,拍得住某些川菜的酸菜魚,大大盤,而且用料十足,大大片的魚片軟滑冇骨,仲有大量紅薯闊粉、蘑菇、萵筍、大豆芽同鹹酸菜,豐富到不得了,最重要係味道很正宗非常啱我口味。涼瓜炆䱽魚,超級惹味而且碟頭都好大,䱽魚成隻碟咁長,份量十足,煎過的䱽魚加豆豉同涼瓜炆煮後更加入味,要來撈白飯一碗都不夠吃。雖然不一樣的格局設計,不一樣的菜式,但依然保持住茶餐廳大碟頭豪邁的風格。