係大埔出世同成長,基本上都一定食過係大明里廣場既鴻發香港仔魚蛋粉。呢間茶餐廳我已經食左好多年,食物質素有一定既保證,身為OPENRICE既食評小市民,希望可以介紹多D本地美味既茶餐廳。所以黎緊都會集中介紹本地美食。今次既主角係:鴻發香港仔魚蛋粉既牛腩河($30)+凍奶茶($8)當時係夜晚6點幾去到,所以人流比較少,即刻有位子,亦唔洗同人逼枱。蔥花同少量炸蒜用匙羹裝住,唔鍾意蔥花或炸蒜既可以提早出聲。河粉厚身同時都夠滑。湯底味道不過不失,無乜重點。牛腩方面係今次重點,數量黎講十分足夠,切左有8舊同時切都十分均勻,大細適中,份量十分足夠。味道都算入味,中規中矩。牛腩肥瘦適中:蒜蓉辣椒醬蒜蓉辣椒醬既水份太多,太過稀,一加上麵即刻融晒。凍奶茶味道一般,冰量太多,差唔多2/3。下次要叫少冰。總共$38

牛腩洞
凍奶茶

蔥花同少量炸蒜用匙羹裝住,唔鍾意蔥花或炸蒜既可以提早出聲。

河粉厚身同時都夠滑。
湯底味道不過不失,無乜重點。

蒜蓉辣椒醬

蒜蓉辣椒醬既水份太多,太過稀,一加上麵即刻融晒。

凍奶茶味道一般,冰量太多,差唔多2/3。下次要叫少冰。

總共$38
2019-04-21