位於紅磡距離黃埔地鐵站8分鐘步程,店舖闊落有獨立卡位,主打冒菜及川式小食,晚市提供自家秘制火鍋及二峽烤魚,今次嚟試吓呢度嘅烤魚,可以先選擇烤魚種類,再選擇口味,我同朋友今次試結合肥美結實肥美於一身嘅青江魚,再另外點咗一啲涼菜同炸物,佢哋仲有賣台式珍珠奶茶可以一齊享用🫶🏻🤭青江魚 我哋選擇咗泡椒口味,泡菜經半年發酵,酸辣味道撲鼻,而且足700-800g份量,以長身火鍋爐盛裝,非常大盤的青江魚,入口香酸帶椒香勁,就連配菜嘅金菇菜同黑木耳都入哂味!不過因為火候好夠,食到咁上下要加下水,如果唔係會有啲鹹🫶🏻羊肉片 烤魚可以另外加配火鍋配料,雖然一碟只有10片,但呢份羊肉真係超正超香滑,帶微微嘅羊肉脂肪質感,香而不膻,配埋湯底入口肉質爆發!蒜泥白肉 白肉帶微軟骨的狀態,感覺是比較豪邁的蒜泥白肉,蒜蓉辣椒好足料,感覺更加惹味!四川傳統酥肉 有少少似台式嘅鹽酥雞,而呈現粉紅色的酥肉,外脆內軟,略帶脂肪爽口感,配合埋胡椒,十分香口。青椒皮蛋 非常傳統嘅川式風味,見到皮蛋開哂花,呈現半透明嘅狀態係高水平嘅皮蛋!配合秘製醬汁香辣軟滑彈牙,令人齒頰留香💕白茶奶皇球 外脆內軟的奶黃球,呈現微微淡紫色的Q彈外皮

青江魚

羊肉片

蒜泥白肉

四川傳統酥肉

青椒皮蛋

白茶奶皇球
外脆內軟的奶黃球,呈現微微淡紫色的Q彈外皮,煙韌的表面配合白茶奶黃餡料,香滑甜蜜的滋味,螞蟻人必點!

黑糖珍珠鮮奶
今餐加$20可要杯特飲,奶蓋面層增加口感,配合得宜的珍珠黑糖,不會太甜,珍珠嘅感覺煙靭偏軟,剛好用來解辣消暑享用 💕
2023-07-10
  • 青江魚